Остаци древне цркве откопани у Гази

Грађевински радници у Гази открили су древне рушевине за које археолози кажу да би могле да буду део византијске цркве која потиче од пре 1500 година, како пише у саопштењу палестинског министарства за туризам и старине.

Проналасци обухватају делове мермерних стубова украшени коринстским капителима, од којих су неки три метра дугачки, и каменом темељцем од око 90 центиметара који носи грчки симбол за Христа. Петнаест делова је откопано, а ископавање се наставља.

„Наша прва помисао је да је овде у питању катедрални храм или црква из византијског периода,“ рекао је Џамал Абу Рида, генерални директор министарства за старине.

„Током тог периода, постојало је велико  интересовање код византијских владара да граде цркве у појасу Газе.“

Газа је била просперитетна морска лука током римског периода, са разноврсном популацијом Грка, Римљана, Јевреја, Египћана и Персијанаца. Пагански храмови су уништени у 4.  и раном 5. веку н.е. и цркве су се свуда градиле.

То се наставило све док муслимански војсковоџа Амр ибн ал-Ас није освојио Газу 637. године, после чега је већина становништва прихватило ислам а хришћанске богомоље су напуштене.

Абу Рида рекао је да припреме за изградњу шопинг центра можда ће се зауставити док се не заврши ископавања још неких делова.

Преко више од хиљаду годину, Газа је представљала трговачко место за Египћане, Филистејце, Римљане и крсташе. Постоје рушевине од опсаде града Александра Великог и доласка исламских војски пре 1400 година.

Ова налазиште није далеко од газине старе пијаце зачина, поред древне Омари џамије, саграђене пре хиљаду година, и цркве Светог Порфирија, која потиче из 5. века.

Извор: Православие.ру (превод – Информативна служба СПЦ)