Оштра дебата о Косову „реалиста” и „легалиста” у Европском парламенту

Брисел - Једна од најстраственијих дебата у Европском парламенту у последњих неколико година, посвећена сецесији Косова, изазвала је јуче оштру поделу Европског парламента на „реалисте" и „легалисте". Оштрину дебате испровоцирало је обраћање европског комесара за проширење Олија Рена и председавајућег Савета министара ЕУ, шефа дипломатије Словеније Димитрија Рупела, који су посланике уверавали да је Косово „јединствен случај" и да ЕУ није прекршила међународно право.

Иако је на крају дебате Рупел оценио да „верује да је Савет ипак добио подршку ЕП", румунски посланик Адријан Северин је оценио да је „дебата јасно показала да се ЕП поделио на реалисте и легалисте по питању Косова". „Реалистима" се сматрају они који су мишљења да је Косово имало право да прогласи независност, док „легалисти" мисле да то представља флагрантно кршење међународног права. Иако су до сада у прилог српског става о Косову углавном говорили припадници мањих партија левице и деснице, овог пута њима су се јасно придружили припадници свих политичких фракција Шпаније, Румуније, Грчке и Словачке. Ток дебате је почео очекивано, уз снажно одобравање дугогодишњих лобиста за отцепљење Косова - Немице Дорис Пак и специјалног известиоца ЕП за Косово Јоста Лагендајка, који су претходно имали тежак разговор са српским министром спољних послова Вуком Јеремићем у оквиру Одбора за спољну политику. Лагендајк, који би иначе требало да буде независан известилац за Косово, изразио је „срећу" што је лично присуствовао проглашењу сецесије Приштине. Британка Сара Лудфорд је критиковала Јеремића јер је, наводно, био „агресиван" на састанку и „није јасно осудио насиље" на северу Косова. Немац Бернд Поселт је оштро критиковао српског министра за Косово и Метохију Слободана Самарџића зато што „подржава спаљивање" контролних пунктова на северу Косова. „Такође је за осуду став владике Артемија и Српске православне цркве који позивају у рат", изјавио је Поселт, један од најжешћих заговорника отцепљења Косова у ЕП.

Становиште проалбанских лобиста, који су предводили круг „реалиста", врло брзо су напали посланици који су оценили да је отцепљење Косова потпуно нелегалан чин. „Понедељак, када су се састали министри спољних послова да доносе одлуку о Косову, није био добар дан за Европу... Не може међународно право да се користи ,а ла карт'... сасвим је извесно да ће Косово постати преседан", изјавио је шпански посланик Хосе Игнацио Салафранка. Чех Владимир Железни је оценио да је оно што се догађа ових дана с Косовом „понављање 1938. године", односно окупације Чехословачке од Хитлерове Немачке.

Грк Георгас Георгију је изјавио да је у току „незапамћен притисак да се призна" отцепљење Косова и то „уз потпуно кршење међународног права". „Стоп дволичности!", узвикнуо је Грк Атанасиос Пафилис у правцу Рена и Рупела. С његовим ставом су се сложили и Пољакиња Хана Кубичка и Италијан Роберто Морзакио. „Европа гледа док се једна европска земља цепа!", оценио је Пољак Богуслав Рогалски. Председник Лиге пољских породица и један од најактивнијих бораца за очување Косова у саставу Србије Станислав Хрушч изјавио је да се „сесија Европског парламента претворила у протест против илегалне сецесије Косова". Посланик британске Конзервативне партије Чарлс Танок је оценио да је „очигледно да се многи у свету не слажу са ставом ЕУ и САД да је Косово јединствен случај",и да је „ЕУ повредила демократску Србију". Шпанац Франциско Хосе Миламон је нагласио да је политика ЕУ још једном претрпела „жесток неуспех јер није успела да усред Европе пронађе решење које би било у складу с међународним правом".

Извор: politika.co.yu