Освећена црква у Црном Блату

Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански Г. Василије освештао је данас, на празник светог апостола Томе, цркву Пресвете Богородице Тројеручице у Црном Блату код Тузле. На Светој Архијерејској Литургији Преосвећеном Владики саслуживали су протосинђел Николај, јереј Миран Гавриловић и протођакон Славољуб Милошевић.

„Сазидаћу цркву своју и врата Адова неће је надвладати, поручује Христос Господ браћо и сестре. Христос Господ утемељио је Цркву своју на свему ономе што човјека чини човјеком. Утемељио ју је на Вјечној Љубави која надвладава све овозамљске љубави, мржње, расколе и раздоре. Утемељио ју је на Љубави која се уздиже изнад васионе. Ми, дјеца Божија, дивимо се свему што је Бог створио, цјелокупној творевини Његовој, природи, сунцу, мјесецу и свему ономе што служи за добро човјека. Ту творевину чувамо и приносимо Њему на свакој Светој Литургији. Тада не приносимо само себе и своја дјела него и читав свијет повјерен нам на чување. У том свијету од Бога нам даном окупили смо се да благословимо и освештамо ово што су руке вјернога народа овога мјеста саградиле као израз своје оданости и љубави према Створитељу свијета, на славу Имена Божијега а на част Пресвете Богоридце Тројеручице", истакао је Владика Василије и додао: "Шта има срећније у животу човјека него имати добру мајку и племениту мајку? Шта има љепше и срећније од призивања свеопште хришћанске мајке Пресвете Богородице, добре мајке која непрекидно моли Сина Свога Господа Исуса Христа да нас чува, да нас штити, да истина светога јеванђеља буде та која ће да обасјава све оне који у тами богонезнања још обитавају. Не живи човјек само о хљебу него и о Ријечи Божијој. Ријеч Божију треба да слушамо, да је похрањујемо у срцима својим и да живимо по њој. Не да је чувамо негдје закључану него да износимо свјетлост истине божанске науке. Хришћанин мора да буде и мислима и ријечима и дјелима. Истински хришћанин мора да се придржава свих заповијести а не од момента до момента када му се која заповијест свиђа. У овој цркви ће се стално проповиједати истина Божанске ријечи и заповијести Господа Бога".

Кум цркве био је Милан Гавриловић из Црног Блата, кум темеља Ружа Ђурић из Бијељине, кумови крстова Саво и Дејан Божић из Црног Блата, кум звона јереј Миран и Марија Гавриловић из Бијељине.
Владичанске грамате признања добили су: Радоје Гајић, Коста Гајића ( постхумно ), Радивоје Божић, Стево Ђурић, Илија Илић, Ђорђе Илић, Илија М. Илић, Неђо Стевановић, Гајо Гајића и Петко Гавриловић.

Поред вјерника из Тузле, Црног Блата, парохија пиперске и бијељинске, присуствовао је велики број вјерника и припадника других конфесија: његова екселенција господин Јосип Јурас (генерални конзул Републике Хрватске у Тузли), фра Здравко Анђић (гвардијан Фрањевачког самостана Светих апостола Петра и Павла), Влатко Росић (равнатељ Католичког школског центра „Свети Фрањо" у Тузли), проф. др Нада Младина (предсједница Општинског вијећа у Тузли), Слађан Илић (посланик у Општинском вијећу у Тузли).

Извор: Епархија зворничко-тузланска