Освећење црквеног Крста у Денверу

Hа велику радост верника Парохије Св. Јована Крститеља у Денверу, Колорадо, а на дан Успенија Св. Ане, у суботу, 7. августа2010, освештан је часни Крст, који је истог дана постављен на врх куполе звоника који је у изградњи. Ово крсно знамење освештао је јереј Радован Петровић, парох денверски, уз присуство мноштва верног народа.

Крст је урађен по дизајну о. Радована, а дониран и израђен од стране Радомира Југовића, Јасмина Крушка и Душана Вуковића. За израду је коришћен нерђајући челик, а крст је потом офарбан у златну боју. Бранко Мочевић и Јереј Радован Петровић су помоћу дизалице инсталирали крст на врх звоника високог једанаест метара, уз велики аплауз присутних верника.

Свештеник је на крају овог свечаног чина поздравио присутне и нагласио велики значај оваквих свечаних момената у животу сваке, па и ове, мисионарске парохије. Такође, он је изразио наду да ће ово крсно знамење служити на понос свима верним и да ће достојно представљати и украшавати нову цркву.

На послетку свештеник је отворио цркву и по први пут показао унутрашњост завршеног храма присутним парохијанима. Сви су били пријатно изненеђени и обрадовани изгледом реновиране цркве. Свештеник је изнео податке везане за радове на цркви, трошкове и финансирање истих као и детаље везане за Иконостас и црквени инвентар. Напоменуо је да је црквени инвентар који црква поседује био у употреби у првој српској цркви у Чикагу, која се налазила на Шилер улици, као и из прве цркве у Омахи, Небраска. Иконостас је купљен од цркве Светога Николе у Кадахију за петнаест хиљада долара. Средства за реновирање цркве су обезбеђена подизањем кредита од педесет хиљада долара као и новчаним прилозима верних. Иконостас је купљен донацијама парохијана. Црква је усељива али се чекају последње инспекције како би парохија добила дозволу за коришћење цркве, после чега следи и мало освећење храма.

Молимо се Светоме Јовану Претечи да нас све оснажи да истрајемо до завршетка овога богоугодног дела и да се ускоро уселимо у прву српску православну парохију у Колораду.

Парохија у Денверу досеже уназад до 1898. Године када су Српски рудари, њих четворица са још тројицом Руса, у месту Глобвилу основали цркву која се тада звала "српско-руска". Њу је посећивао, каже се, и Архиепископ Тихон, потоњи Патријарх Московски, нови Исповедник Православне вере. И дан-данас ту парохију похађа двадесетак српских староседелачких породица, иако она припада Америчкој Православној Цркви-OCA, и данас колоквијално носи назив "руско-српска".

Извор: Епархија западноамеричка