Освећење храма у Буљиму

Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански Господин Василије освештао је 24. маја 2010. године новоизграђени храм Свете Тројице у Буљиму. Владики Василију саслуживали су архијерејски намјесник зворнички протојереј-ставрофор Видоје Лукић, протонамјесник Боро Тодић и протођакон Славољуб Милошевић.

Након освећења и свечане литије услиједило је ломљење славког колача и народно весеље. Ктитор храма је господин Вујадин Савић, кум темеља господин Ратко Ђурић, кум звона господин Јанко Петровић, кум крстова господин Живорад Дангић, кум иконостаса господин Лука Милановић, кум цркве господин Младен Јовановић.

„Данас на празник Свете Тројице испунисмо свој завјет према Богу и славним прецима да обновимо што је кроз историјске токове разорено. Послије давних времена отоманске империје дочекали смо овај радосни дан да поново украсимо ова брда часним крстом. Из ове цркве ће излазити ријечи које силазе са већих висина од ових на којима се налазимо сада.Те висине су небеске, бесконачне и вјечне јер Ријеч Божија је управо таква. Браћо и сестре, на овоме мјесту налазио се храм манастира светог великомученика Прокопија, мало већих димензија него што је овај сада.Централни манастир налазио се на простору Равног Буљима", истакао је Владика Василије и додао:" Ова земља је натопљена крвљу свих народа и она вапије за милошћу Божијом али људи треба прво да пруже руку помирења једни другима. Та рука помирења и опраштања јесте и рука незаборава јер опростити морамо али заборавити не смијемо никада. Жртве су преголеме и много је крви проливено. Зато, нека ова црква служи као опомена људима да добро чинити значи испуњавати заповијести Божије. Браћо и сестре, хвала вам за вашу љубав коју сте исказали приликом подизања ове светиње. Нека вас благослови Свемогући Бог, Отац, Син и Дух Свети, Свесвета, Животворна и Нераздјељива Тројица.Амин".

Извор: Епархија зворничко-тузланска