Освећење храма у Зовику

Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански Господин Василије освештао је 25. маја 2010. године храм Вазнесења Господњег (девастиран у рату), живопис храма, звона и Светосавски дом. Владики Василију саслуживали су архијерејски намјесник брчански протојереј-ставрофор Славко Максимовић, протојереј-ставрофор Стево Милошевић и протођакон Славољуб Милошевић.

Храм Вазнесења Господњег један је од најстаријих храмова на подручју Епархије зворничко-тузланске и датира из доба краља Драгутина.

„Помоз Бог браћо и сестре. Сабрани смо у ове празничне дане силаска Светог Духа на апостоле како бисмо умолили Господа да благослови трећу цркву у Зовику а коју су руке ваше подигле и обновиле. Радујемо се што смо на овај велики празник учинили ово свето дјело, Богу и народу угодно. На овоме мјесту налазио се манастир посвећен Успењу Пресвете Богородице који је разорен. Монах који се налазио у њему пострадао је мученички. Узовичка црква је мајка свих цркава цијелог намјесништва брчанског јер су из овог мјеста монаси ширили науку Васкрслога Христа", истакао је Владика Василије и додао:"Хвала високопречасном протојереју-ставрофору оцу Славку Максимовићу, архијерејском намјеснику брчанском, који је највећи терет предузео да се ова црква обнови. Хвала вјерницима из три домаћинства, која се овдје налазе, за чашу воде коју су пружали мајсторима. Хвала Влади и Скупштини Брчко Дистрикта који су имали разумијевања за обнову ове цркве као и за разумијевање према свим вјерским заједницама. Нека вам је свима срећан и Богом благословен овај дан. Нека Господ Бог помогне да се сви оплеменимо истином Његове науке".

Извор: Епархија зворничко-тузлсанска