Освећење крста за нову цркву у селу Банов До

У петак 14. августа Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски Г. Артемије извршио је освећење крста за нову цркву у селу Банов До. Подаци говоре да је на овом месту постојала црква још у 14. веку, али су је током времена Турци три пута рушили. Мештани овог краја су увек имали јаку жељу да у свом месту имају храм где би се окупљали и своје молитве узносили Господу.

Године 1947. када су за Православну Цркву настала тешка времена, они су подигли храм посвећен св. Цару Константину и Царици Јелени. Та црква је била мала, изграђена од лошег материјала, без арматуре, и мештани су пре неколико година заједно са својим свештеником о. Милијом Арсовићем решили да од бољег материјала изграде већу цркву на месту старе. Од Владике Артемија су добили благослов за градњу 2005. године. Темељи су постављени и освећени 2006. године и сада се дошло до постављања крста на куполу. Храм је углавном изграђен средствима мештана који су између себе увели допринос и друге видове помоћи да би помогли изградњу. Донатор крста је породица Ђорђевић из места Штулац код Врњачке бање. Изградњи су доста допринели Општина Звечан, Јавно комунално предузеће у Звечану, као и Урбанизам из Косовске Митровице који је разрадио идејни пројекат, а такође господа Крста Милић, Светомир Јефтимијевић и Божидар Цвејић.

Садашњи храм је по површини три пута већи од ранијег. Епископа Артемија је у Бановом Долу дочекао велики број мештана на челу са о. Милијом и многобројним свештенством и монаштвом Рашко-призренске епархије. По доласку је Преосвећени Владика са старешином храма и члановима црквеног одбора обишао радове на цркви и разговарао са њима о даљим плановима за изградњу. Затим је уследио чин освећења крста након чега се Владика Артемије обратио присутнима: "У име Оца, и Сина и Светога Духа. Ево, браћо и сестре, још једне куле светиље која је подигнута у овоме месту, у овој општини Звечан. Кула која ће показивати свима нама и целом нашем народу пут кроз овај живот, пут - како треба живети и којим треба ићи да бисмо остварили назначење свога постојања овде на земљи. Ова црква овде пред нама, која ће красити овај град и ово место, подигнута је, уствари обновљена је на темељима старе цркве и посвећена као и она ранија црква Цару Константину и Царици Јелени. Пре неку годину смо осветили камен темељац овога храма, а ево данас дочекасмо тај радосни моменат да осветимо часни крст Господњи који ће стајати на врху ове куполе и красити и овај храм и ову целу околину. И као што сте чули у дивној молитви да се каже шта је крст у ствари: крст је похвала целе васељене, крст је сила и снага царева, крст је красота цркве, крст је радост анђелима и пораз демонима, пораз и видљивим и невидљивим непријатељима, а на наш народ су насрнули и једни и други у ово наше време искушења и страдања. Али гледајући овај крст и ову цркву ми ћемо се увек сећати Господа нашега Исуса Христа Који је дошао на земљу ради нас људи и ради нашега спасења. Дошао је, пострадао од људи и Крстом Својим даровао победу људима - победу над злом, над гресима, над ђаволом, над смрћу."

Уследило је подизање крста на куполу храма, а затим ручак.

Извор: Епархија рашко-призренска