Освећење места нове цркве у Кадиној Луци код Љига

Кадина Лука - село надомак Љига - на дан спомена Светих мученика Онисифора и Порфирија и Светог Нектарија Егинског, 22/9. новембра 2009. године, било је место одржавања свечаности поводом освећења места нове цркве.

Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Господин Милутин најпре је, у Храму Преображења Господњег у Славковици, са свештенством колубарског намесништва, служио Свету Архијерејску Литургију. Чин освећења места предвиђеног за градњу нове богомоље је извршен на парцели Божидара Васиљевића из Кадине Луке, који је ово земљиште наменио и даривао својој Цркви за потребе изградње храма који ће, на брду Грађеник, бити и спомен-костурница изгинулим учесницима у Колубарско-сувоборској бици 1914. године. Црква посвећена Светим мученицама Вери, Нади, Љубави и мајци им Софији биће, не случајно, подигнута на рововима који су постали гробови војника 4. пешадијског пука Дунавске дивизије под командом пешадијског пуковника Миливоја Анђелковића Кајафе.

Преосвећени Владика Милутин је, у обраћању окупљеном народу, истакао да је ово место постало заиста свето зато што је, по први пут, освећен крст и сотворена молитва предвиђена пре грађења храма Божјег. „Пуноћа светости биће онда када положимо и камен темељац, а врхунац и круна свега када будемо, ако Бог да, освештавали нови храм. Нека је слава Богу што постависмо овде овај свети крст који је страшно знамење за непријатеље, победа за нас хришћане и свеоружје Божје којим се побеђује све што је демонско и што долази од злих људи и злих сила. Част је бити на овом светом месту јер осећамо присуство крви и костију на којима стојимо, а који вапију за правдом и победом српског народа над оним тиранима који су мучили и прогањали наш народ и српског војника који није освајао него само бранио своје. Освајати је грех а своје бранити част! То Срби морају знати и поштовати, јер, ако не поштујемо прошлост, заиста, немамо будућности. Ми смо потомци оних који су овде гинули за слободу и част српске земље и државе и они су наш темељ. Разорите темељ - оде целокупна грађевина! Од темеља зависи колико ће кућа опстати. Налазимо се на чврстим темељима српских јунака, војника и витезова. Зато данас поред крста - симбола победе - на јарболу постависмо и државану заставу - да знамо да су наши јунаци гинули „за Крст Часни и слободу златну", и за државу и за Цркву. Хвала им што су такав темељ ударили", нагласио је Владика Милутин и изразио наду да ће, уз помоћ Божју, градња цркве почети већ наредног пролећа.

Племенити народ овога краја уложиће сав свој труд и напор да богомоља, која ће их вечно подсећати на оне који „животе положише за ближње своје", ако Бог да, буде саграђена у наредних пет година, односно, освећена и Цркви и народу предата на употребу 2014. године када се обележава и стогодишњица чувене битке.

Извор: Епархија ваљевска