Освећење обновљеног дела Великог конака у Хиландару

У Светом манастиру Хиландару, у недељу 24. октобра 2010. године освећено је обновљено централно крило Великог конака из 1821. Након обнове „Синодика", конака из 1814. године, ово је друга грађевинска целина која је у потпуности обновљена од последица катастрофалног пожара 2004.

Чину освећења су уз манастирско братство на челу са игуманом, архимандритом Методијем, присуствовали и бројни гости. Радост обнављања светиње, међу осталима, поделили су и велики пријатељи Хиландара чланови „Руског атонског друштва" на челу са његовим председником Георгијем Полтавченком, опуномоћеним представником председника Руске Федерације.

У средишњем крилу (1. сегменту обнове Великог конака) бруто површине 1540,07м2 (1022,67м2) у подруму се налазе - техничке просторије и поставка етнозбирке у припреми, у приземљу - велика странопријемница (гостопријемница - архондарики), амбуланта, учионица и мали салон, на првом спрату - владичанска келија, келија ватопедског игумана и остале репрезентативније келије, канцеларије управе манастира и радионице за конзервацију и на другом спрату - остале келије.

План извођења радова на Великом конаку, уколико буду обезбеђења средства за несметани наставак обнове, предвиђа да до краја 2010. буде завршено 90% грубих грађевинских радова на западном крилу (2. сегменту обнове Великог конака). Тренутно се довршава постављање каменог покривача на кровну конструкцију над овим делом. Западно крило би требало да буде у потпуности обновљено до краја радне сезоне 2011. До тада се планира и завршетак грубих грађевинских радова на источном крилу и улазном комплексу који се због међусобне повезаности обнављају заједно.

Извор: hilandar.org