Освећење Спомен собе палим борцима из Пелагићева

Владика зворничко-тузлански Господин Василије освештао је 24. јула 2010. године Спомен собу палим борцима из Пелагићева.

Чину освећења присуствовали су и уједно кумовали освећењу Премијер Републике Српке господин Милорад Додик, Министар рада и борачко-инвалидске заштите господин Раде Ристовић, бивши Министара рада и борачко-инвалидске заштите господин Бошко Томић и Предсједник Борачке организације РС господин Пантелија Ћургуз.

Након освећења уручени су кључеви 10 станова породицама погинулих бораца и инвалидима рата.

„Присјећамо се свих страдалника који су животе своје дали у одбрани светих идеала вјере православне, имена нашега и отаџбине наше Републике Српске. Народ који се не сјећа својих предака и продаје своју имовину, продаје и гробове својих предака, тај народ не може бити срећан и благословен. Помолили смо се Богу за све српске див јунаке који су храбро бранили своју отаџбину и нису попут многих кукавица побјегли одавде. Ови мученици и страдалници дали су свој живот испунивши заповијест Христову: "Да нема веће љубави до ли те ако неко положи живот свој за ближње". Велики Његош је рекао: "Благо оном ко довијека живи, имао се рашта и родити". Сузу мајке нико не може избрисати, уздах дјетета за родитељем својим нико не може уклонити али са надом и вјером у Бога можете бити задовољни јер сте имали див јунаке а не издајице који продају нашу Републику Српску",истакао је Владика Василије и додао:"Господине Предсједниче, чувајте оно што је стечено крвљу најбољих синова и кћери нашега народа. Ви из Борачке организације побрините се да српска борачка популација има кору насушнога хљеба и да њихова дјеца имају књиге за школу. Посебно ратни инвалиди морају бити збринути да не би били просјаци у земљи коју су својим рукама ставарали. Бог нека душу прости свим страдалницима а нама подари љубави и разумијевања у очувању Републике Српске.Амин".

Извор: Епархија зворничко-тузланска