Освећење темеља цркве у селу Пећи код Б. Грахова

Несвакидашњи, и нада све историјски, догађај освећења темеља за нови храм „ Силаска Светога Духа на апостоле " догодио се 12/25.октобра ове године на дан успомене св. Тараха, Прова и Андроника, у селу Пећи, општина Босанско Грахово.

Несвакидашњи је зато што је то први храм на територији општине Грахово , у назад готово један вијек, који се гради из темеља, а историјски зато што ће овај догађај остати записан не само у историји тог храма, него и у историји нашег народа, нашег краја и општине Бос. Грахово.

Oбзиром да се ради о најстаријем храму нашег краја, овај догађај је попримио још једну, археолошку димензију, јер ће се наставити археолошка испитивања његове старине, те ће се, вјерујемо, доћи до врло занимљивих налаза о историји овог храма, краја и самог села Пећи.

Храм у селу Пећи, на овом мјесту постојао је до 1941. године када је запаљен од стране непријатеља Српског народа. Од тада храм никако није обнављан. У комунистичком безбожном режиму, као и остали храмови овог краја, и он је немилосрдно и систематски уништаван. У том периоду служио је као складиште грађевинског материјала и соли. Со која се више година налазила у њему, потпуно је изјела његове темеље и зидове. Накод пада комунистичког режима, деведесетих година прошлога вијека, и јачањем С.П.Ц. на овим теренима, покренута је акција да се овај страдални храм обнови. По благослову Његовог Преосвештенства Епископа бихаћко-петровачког Г. Хризостома, постојеће дотрајале зидине храма су срушене са циљем да се изгради нови храм. Ратна дешавања деведесетих година прошлог вијека на овим просторима су то спријечила. Након рата, опет је покренута акција да се обнови ова светиња али до обнове није дошло.

Напокон, у току ове 2009. године, Божијом вољом, молитвама и благословом Његовог Преосвештенства Епископа бихаћко-петровачког Г. Хризостома, несебичним залагањем и трудом госпође Милке Драгаш, рођене Рељић поријеклом из Пећи, залагањем начелника општине Грахово Г. Уроша Макића, Управе парохије пећи, те вјерника са територије Црквене општине Пећи, начињени су први кораци у обнови овог храма, тј. изградња и освећење његових темеља.

Темеље је осветио Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки Г. Хризостом уз саслуживање локалног свештенства.

Кума темеља била је Госпођа Милка Драгаш ( Рељић ) са својом породицом, која није крила велико одушевљење и радост што је допринјела почетку обнове ове велике светиње.

Освећењу темеља овог храма присуствовао је велики број угледних званица, те велики број парохијана како са територије парохије Пећи тако и са осталих парохија наше Епархије.

Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки Г. Хризостом у својој проповједи истакао је како је ово велики и историјски дан за село Пећи, за општину Бос. Грахово те за нашу свету Цркву. Владика је нагласио да су Пећи немилосрдно страдале у свим ратовима па и у овом последњем, али да су се обнављале и уздизале из пепела баш као што то сада чини овај свети храм. Владика је позвао мјештане села Пећи да се потруде колико могу, да обнове своја запаљена огњишта, да уреде своја дворишта и да тиме покажу како село васкрсава а са њим заједно и црква њихова, и да га неће нестати већ да ће бити још љепше и боље него што је било ономад.

Након овећења, у близини темеља храма, уприличена је гозба љубави на којој је присуствовало преко 150 вјерника и званица. За гозбом љубави настављено је славље овог радосног догађаја.

Прослава освећења темеља остаће упамћена као јединствен и радостан догађај за све мјештане села Пећи и околних села.

Радови на храму се одмах настављају и уз помоћ Божију, очекујемо да ће се груби грађевински, те кровопокривачки, радови завршити до прољећа 2010. године. Радове на овом светом храму изводи фирма „ ZRNIĆ COMPANY " из Приједора.

УПРАВА ПАРОХИЈЕ ПЕЋИ : протонамјесник Александар Рељић

Извор: Епархија бихаћко-петровачка