Освећење темеља храма у Јошеви

У Недељу Раслабљеног, на дан Светог Атанасија Великог, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Господин Милутин служио је Свету Архијерејску Литургију у селу Јошева код Уба, Архијерејско намесништво посавско, на темељима нове Цркве посвећене Светом Киријаку Отшелнику које је овом приликом и осветио.

Епископу Милутину су саслуживали Архијерејски намесник посавски протојереј-ставрофор Јован Петровић, Архијерејски намесник колубарски протонамесник Саша Тимотић и свештенство Архијерејског намесништва посавског.

У својој беседи Епископ Милутин је позвао верни народ овог малог села, које броји 120 домаћинстава, да поставе чврсте темеље своје вере и да децу васпитају у њој да би кроз живот имали прави пут, јер када темељи нису добро постављени онда прети опасност да се грађевина уруши. Исто је тако и у животу по речима Владике Милутина, а данашње време нам је сведок истинитости тих речи, јер видимо колико има нарушениух бракова, насиља у породици, убистава и самоубистава. Тако је у нашем народу, али и у целом свету где сви по речима Владике Николаја говоре о миру, а мира нигде нема, а из разлога што је свет одбацио Христа и Његово Јеванђеље. Владика је протумачио и одељак из Светог Писма који говори о исцељењу раслабљеног који је 38 година био болестан и који због тога што није имао човека да га спусти у Бању када Анђео Господњи заталаса воду није успевао да се излечи. Он се посебно осврнуо на речи „немам човека" које су и данас у 21. веку веома актуелне, када је све мање љубави међу људима. Али Владика је напоменуо да исто тако данас има и светлих примера у нашем народу који помажу другима и тиме сведоче праву веру. Он је позвао верни народ да следи такве примере и да у Цркву долазе сваке недеље и да не дозволе да храм који су почели да граде буде празан, јер у том случају градња храма би била узалудна.

После Свете Литургије вредни домаћини су спремили Трпезу Љубави за сав народ који се окупио на овом Литургијском слављу.

Извор: Епархиа ваљевска