Освећење темеља и крстова храма у изградњи у Долцу

Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански Господин Василије освештао је 16. маја 2010. године темеље и крстове храма у изградњи посвећеног светом Василију Острошком у Долцу.

„Данас смо у овом прелијепом селу Долац које је доживјело страхоте рата, велике невоље и страдања али Бог је велики и чини чуда па ви у ова претешка времена, када многи од вас ни најосновнија животна питања нисте ријешили, градите овај прелијепи храм. Из овога храма ће тећи воде ријеке живе и слобо Божије које позива на мир,љубав и слогу. Храмови су болнице душа наших, гдје Богу откривамо све оно што нас тишти и оптерећује у животу. Он благи и добри Господ сво то бреме са наших плећа скида и помаже нам да идемо даље кроз живот. Вјерујем да би се многи од вас вратили на вијековна огњишта али немате гдје да се вратите јер су велике рушевине у овој долини а мало је обновљених домова",истакао је Владика Василије и додао:"Хвала Свемилостивом Богу на небесима и светом Василију Острошком у чије име смо се данас окупили. Хвала куму темеља Слађану Станковићу, куми крстова Бранкици Панић, дародавцима земље Драги, Милану и Радојки Илић, куму данашње славе Веселину Илићу. Хвала Грађевинском одбору. Хвала вашем часном свештенику оцу Далибору који заједно са вама носи терет живота на овим просторима. Хвала ти оче Далиборе што си сејач мира, љубави и доброте међу свим народима. Хвала свима вама који принесосте свете молитве Оцу нашем небеском. Благословио вас Свемогући Бог, Отац, Син и Дух Свети, Свесвета, Животвнорна и Нераздјељива Тројица.Амин".

Након освећења услиједила је свечана литија, ломљење славког колача и ручак.

Владика Василије одликовао је надлежног свештеника протојереја Далибора Ђекића правом ношења напрсног крста.

„Оче Далиборе, буди и на даље добар слуга Божијег олтара. Знамо ми твоје муке и тешкоће када су на врата твога дома окачили позив да примиш ислам. Каква трагедија! Немамо ништа против ислама али свештеника позивати да прими ислам то нису радили ни у отоманској империји. За сву твоју љубав,умјеће, поштење, часно проповиједање ријечи Божије, за живот твој по ријечи Божијој, у име Светосавске цркве одликујем те највишим свештеничким одликовањем правом ношења часног крста. Часно носио ово крсно знамење и на даље да проповиједаш истину Божанске науке", рекао је Владика Василије додјељујући напрсни крст оцу Далибору.

Извор: Епархија зворничко-тузланска