Освештан камен темељац Богородичине цркве у Жарима

Освештан камен темељац Богородичине цркве у Жарима
Освештан камен темељац Богородичине цркве у Жарима
Освештан камен темељац Богородичине цркве у Жарима
Освештан камен темељац Богородичине цркве у Жарима

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије освештао је, на празник Полагања ризе Пресвете Богородице, 15. јула 2015. године, камен темељац цркве посвећене овом празнику, која се гради у мјесту Жари код Мојковца.

Преосвећеном Епископу у чину освећења темеља нове светиње у мојковачкој Црквеној општини, саслуживало је свештенство и свештеномонаштво Епархије будимљанско-никшићке, а потом одслужена и прва архијерејска Литургија.

Празник и будућу славу храма сабраном вјерном народу честитао је Владика будимљанско-никшићки г. Јоаникије.

"Драга браћо и сестре, Бог нас призива да дођемо себи и ево, хвала Богу, у овом прекрасном мјесту започесмо храм Полагања ризе Пресвете Богородице. Започесмо храм невелик, али ће он бити широк и простран, свет и величанствен да нас све препороди својом љепотом, да нас све сабере, да обједини у Духу Светом, да нас приведе Богу и једне другима, да нас врати самима себи, нама. Ово је велики дан за ово мјесто, велики благослов, освештасмо темеље храма који се гради, одслужисмо прву свету службу, прослављамо прву славу овог светог храма“.

"Да се заједно Богу помолимо и Пресветој Богородици да градња овог храма тече лијепо, да се са градњом храма умножава слога и љубав братска међу вама, да се зближимо кроз градњу овог светог храма, да нас он обједини, да нас он сабира, нас и наше потомство, хоће, ако Бог да. Одслужисмо и прву свету службу и сви они који су се припремали за свето причешће нека приступе Светом путиру да се причесте Светим Тајнама Христовим, да се нахране небеским хљебом, јер човјек је такво биће које се храни земљским хљебом, земаљски хљеб даје живот у овом пролазном свијету, а небески хљеб храни душу и даје нам живот вјечни. Тај хљеб нам је даровао Господ Исус Христос, сам Господ Исус Христос је у том хљебу, Који нам дарује самог себе као вјечни живот, као вјечну свјетлост, као вјечну мудрост и као вјечну радост у овом и у оном свијету“.

"Ако Бог да сваке сљедеће године на славу овог светог храма овдје ће се служити служба Божја и бити сабор Пресвете Богородице, сабор народни црквени. И сваке године да се припремамо за свету службу лијепо, прије свега да будемо у миру са ближњима својим.То је наважнија припрема за свету службу Божију, да будемо са свима у љубави, прије свега у породици, у тој малој заједници, малој цркви, коју благосиља Господ“, поручио је Његово Преосвештенство.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка