Освештана спомен-капела погинулим борцима

Његово Преосвештенство Епископ бањалучки г. Јефрем служио је 26. јула 2013. године свету архијерејску Литургију у челиначком храму у изградњи посвећеном Светом архангелу Гаврилу и освештао спомен-капелу погинулим борцима.

У спомен-капели, која има улогу централног спомен-обиљежја погинулим борцима из Челинца, уписана су имена 216 погинулих, несталих и умрлих бораца из челиначког краја у одбрамбено-отаџбинском рату.За допринос градњи спомен-капеле погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата, владика Јефрем је кума капеле Александра Џомбића прогласио великим добротвором парохије челиначке.

Епископ Јефрем је архијерејску велику грамату уручио министру рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петру Ђокићу, вршиоцу дужности директора Републичког секретаријата за вјере Јови Турањанину и Жељку Јунгићу.

Ђокић је рекао да изградња спомен-капеле потврђује да Република Српска, општина Челинац и Српска Православна Црква поштују тековине отаџбинске борбе у којој је српски народ дао велике жртве.

"У овој спомен-капели за вјечност су уписана имена оних који су за стварање и одбрану Републике Српске дали највише шта су могли – своје животе. Тиме су заслужили да их се вјечно сјећамо и да им одајемо захвалност за слободу и равноправност српског народа у БиХ и за Српску коју су нам оставили", рекао је Ђокић.

Он је истакао да ће Република Српска настојати да се брижно односи према породицама погинулих бораца и ратних војних инвалида и да ће усавршавати законску регулативу која ће створити предуслове за то.

Начелник општине Челинац Момчило Зељковић рекао је да је ова општина у одбрамбено-отаџбинском рату дала велики допринос стварању и одбрани Републике Српске.

"Жртве које смо дали не можемо надокнадити, али можемо поштовати њихово име и тековине које су нам оставили и имамо обавезу да њиховим породицама обезбиједимо живот достојан човјека", рекао је Зељковић.

Вијенце код спомен-плоче положили су представници Борачке организације Републике Српске, Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ, делегације челиначке општине, братских општина Трстеник и Мајданпек, као и породице и саборци погинулих бораца.

Освештању спомен капеле и светој архијерејској Литургији у храму који је данас прославио крсну славу присуствовало је више стотина вјерника.

Срна

Извор: sozeb.org