Освештана спомен-кућа румунског старца Софијана у његовом родном селу

Photo: basilica.roВеликом румунском старецу оцу Софијану Богијуу одата је почаст у понедељак, 14. септембра 2020, у његовом родном селу на 18. годишњицу чесног упокојења.

Старец Софијан је рођен 7. октобра 1912. г. у Куконешти Веки, округ Балти, на северу данашње Молдавије. У понедељак је овде у његову част отворена спомен-кућа, извештава новинска агенција Базилика.

Овим поводом освећено је звоно и запаљене две свеће за покој душе о. Софијана и његовог брата јерођакона Луке. Парастос је обавило свештенство, а присуствовали су православни верници и локални политичари, који су дошли да се подсете на дело о. Софијана. Унутрашњост зграде је завршена током лета, а планирано је да се радови споља заврше ове јесени.

„Спомен-кућа представљаћемоменте из детињства, студија, монаштва, притвора, служења, пастирско-мисионарске и иконографске делатности, као и његову службу као архимандрита у светом манастиру Антим“, казао је протопрезвитер Михаил Борта при цркви Светог Спиридона која је при Хитној помоћи у Кишињеву.

У спомен-кући се налазе копије рукописа оца Софијана, његове књиге, низ потписаних икона и фотографије са његових сусрета са црквеним и културним личностима, чиме се жели представити мисионарско и културно дело оца Софијана.

На видео снимку који доносимо отац Софијан говори о молитви затвореника прогоњених због своје вере под комунистичким режимом у Румунији:

Архимандрит Софијан је рођен 7. октобра 1912. у Кукуновешти Веки. Постао је брат манастира Руги у округу Сорока 1926. Похађао је школу за појце у манастиру Добруси, монашку богословију у манастиру Церници (1932-1940),  Академију лепих уметности у Букурешту (1940-1945) , а  богословље је студирао у Букурешту (1942-1946).

Замонашен под именом Софијан у манастиру Добруси 1937. године. Рукоположен је за јерођакона 1939, а  за јеромонаха 1945. г. за манастир Антим у Букурешту. Као игуман манастира служио је од 1950. до 1955, као и у последњих година свог живота.

Ухапшен је 1958. године и осуђен на 15 година затвора, мада је отпуштен 1964.г. Остатак живота провео је у манастиру Антим, где се упокојио 14. септембра 2002. Сахрањен је у манастиру Калдарушани у Груји у округу Илфов.

Извор: Basilica.ro(са енглеског Информативна служба СПЦ)