Освештани темељи цркве Светог Прокопија у Пиви

Освештани темељи цркве Светог Прокопија у Пиви
Освештани темељи цркве Светог Прокопија у Пиви
Освештани темељи цркве Светог Прокопија у Пиви
Освештани темељи цркве Светог Прокопија у Пиви

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско – никшићки Г. Јоаникије освештао је у уторак, 17. јула, у послијеподневним часовима, камен темељац за градњу цркве Светог великомученика Прокопија у селу Милошевићи у Пиви.

Преосвећеном владици у чину освећења саслуживали су архимандрит Исаија Крговић, игуман манастира Бијела код Шавника и свештеници Остоја Кнежевић и Мирослав Михаиловић, надлежни парох. Житељима Милошевића, на чију иницијативу су покренути радови на изградњи храма Светог великомученика Прокопија, и вјерницима сабраним из околних пивских села, обратио се Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, подсјетивши на светињу, која је, према народном предању, и раније постојала у овом крају.

“Учинисмо, драга браћо и сестре, овај свети чин у овом скровитом мјесту гдје је некада била црква, те на тај начин, започесмо њену обнову и положисмо камен темељац. Ваши преци су, очигледно, имали овдје светињу, која није била великих димензија, али је за њих била веома значајна, јер су наше светиње духовна огњишта на којима се гријемо и око којих се окупљамо. Они су се гријали оним Небеским огњиштем које силази у честита и праведна срца, а то је огањ Божански, огањ живе, истините вјере православне. Из тог разлога су се настањивали у оваквим неприступачним мјестима, да чувају слободу, вјеру и предања својих отаца. Живот би им, сигурно, био лакши у неким питомијим мјестима гдје је плоднија земља, али, они су носили крст свој, знајући да је, ипак, најважније сачувати своју вјеру, име, предање и крсну свијећу“, казао је Његово Преосвештенство.

Он је додао да су многи у овом нашем времену, времену комунистичке идеологије, која је „рушила све пред собом“, мислили да је завршено са вјером у Бога и да ће се она искоријенити. И таман када су многи повјеровали у то да више неће бити свештеника, крштења, вјенчања, поста и причешћа, Господ је, истакао је Преосвећени владика Јоаникије, тада подејствовао те су људи из млађих нараштаја кренули да обнављају древне светиње и подижу нове.

“Хвала Богу, та обнова захватила је и пивско племе и ово мало, скровито и честито село Милошевићи. Није то чудо, јер је стара светиња увијек дјеловала и док је била здрава и цијела, а и кад је порушена, њени свети темељи дјеловали су и привлачили народ. Привукли су ево и нас, те смо се данас заједно сабрали да започнемо сложно њену обнову“.

“Нека Бог благослови ваше дјело и дај Боже да се ова светиња, онако као што сте почели – сложно, братски, са великом љубављу, тако и гради; да је тако и завршите, а када је саградите, завршите и освештате, да се у њој редовно сабирате и Богу молите, да се врше свете службе Божије, дјеца крштавају, младенци вјенчавају, да се причешћујете, освећујете и храните Небеским хљебом да бисте живјели новим животом“, бесједио је Преосвећени Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

По завршеном освећењу, сабрани народ је приступио цјеливању иконе Светог великомученика Прокопија. Владика је, кропећи присутне светом водом, позвао све људе добре воље да се укључе у изградњу овог храма.

“Са градњом ове светиње, ако Бог да, биће лакше мјештанима Милошевића, јер ће се Божији благослов преко освештаног храма и преко овог светог мјеста, проширити на ваше домове и на ваше породице, а село Милошевићи, надамо се, са почетком обнове некадашње цркве, почеће да живи новим животом. Ова градња и ова светиња, ако Бог да кад је саградимо, донијеће позитивну промјену у вашим животима. Зато сматрам да ће се сваки, па и најмањи прилог, намијењен овој светињи, умножити у добром смислу, прије свега, у вашем здрављу, вашој слози и сваком напретку. Амин Боже, нека тако буде! Свети великомученик Прокопије да вам буде на помоћи да ову светињу подигнете лијепо и да је брзо доведемо до освећења“, поручио је Његово Преосвештенство.

Одбор за изградњу цркве у Милошевићима, према ријечима надлежног пароха оца Мирослава Михаиловића, планира да до јесени цркву озида и стави под кров. Извјестан новчани износ уплаћен је од општине Плужине, а свесрдна помоћ ове локалне управе неће изостати, како су обећали, ни надаље, током радова.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка