Освештано звоно цркве брвнаре у Бијелој код Вишеграда

Освештано звоно цркве брвнаре у Бијелој код Вишеграда
Освештано звоно цркве брвнаре у Бијелој код Вишеграда
Освештано звоно цркве брвнаре у Бијелој код Вишеграда
Освештано звоно цркве брвнаре у Бијелој код Вишеграда

У суботу, 31. августа, у Бијелој код Вишеграда, служена је света Литургија и освештано звоно за новосаграђени храм Нерукотвореног образа Господа Исуса Христа, те, већ пету годину заредом, одржан сабор породице Тасић и других породица које живе или воде поријекло из овог мјеста.

Свету Литургију служио је архимандрит Јован Гардовић, настојатељ манастира Светог Николаја у Добрунској Ријеци, а саслуживао протојереј-ставрофор Богдан Станишић, парох вишеградски и архијерејски намјесник горашко-вишеградски.

Ново црквено звоно дар је љекара из Ужица Александра Мољевића.  

У пригодној бесједи архимандрит Јован је рекао да ће ово звоно вјерне људе позивати на сабрање, у радости, али и у тузи.

„Дочекасмо да на овај лијеп у вашем завичају чујемо звук звона са ове цркве, која вас још више окупља и зближава. Хвала брату Ацу Мољевићу на овом дару, на звону које ће звонити за његове и ваше покојне, али и за све нас, подсјећајући да смо сви ми овдје на земљи само гости,“ рекао је отац Јован.

Он је подсјетио да је урађен иконостас у храму, али да су неопходни дародавци како би се урадиле оригиналне иконе и замијениле садашње репродукције.

Прота Богдан Станишић је окупљене на овом сабору савјетовао да се што више породица удружи, како би се уз мање издатке уписали у дародавце за израду икона.

По ријечима Радоја Тасића, старјешине братства фамилије Тасић, преостало је да се унутрашњост овог јединственог храма обложи даском и постави патос, те ријеши прикључак електричне енергије.

Он је са овог сабора позвао све који могу, да дају допринос за завршетак преосталих радова на цркви брвнари у Бијелој и да се прикључе бројним дародавцима, наглашавајући да је ова црква већ сада, својом необичном и оригиналном архитектуром постала вјерско, али и туристичко окупљалиште. 

Храм у Бијелој чланови фамилије Тасић већ три године граде од брвана својих старих напуштених кућа из Бијеле и околних села.

Извор: Митрополија дабробосанска