Освештан храм Сабора Светих Апостола у Апатину

Владика бачки ИринејУ недељу, 10/23. новембра 2008. године, освештан је храм Сабора Светих Апостола, једно од најлепших и највећих здања црквене архитектуре у Србији. Молитвено сабрање, у којем је учествовао велики број верних, отпочело је свеноћним бденијем, после којег је Његово Преосвештенство Епископ бачки Г. др Иринеј, заједно са Преосвећеном Господом Епископима, Жичким Г. Хрисостомом, Врањским Г. Пахомијем и Шумадијским Г. Јованом, унео у храм свете мошти и положио их пред престоном иконом Господа Исуса Христа.

АпатинВелико освећење храма извршено је у оквиру Свете Архијерејске Литургије којом је началствовао Епископ жички Хрисостом уз саслужење Епископа врањског Пахомија, Епископа шумадијског Јована, Епископа бачког Иринеја, Епископа јегарског Порфирија и неколико презвитера и ђакона.

Владика бачки ИринејВладика Иринеј, заблагодаривши присутним архијерејима, у својој беседи о значају литургијског сабирања у храмовима, између осталог је рекао: „Стицајем околности данас се празнују неки од апостола из ширег круга Седамдесеторице, а у Светом Еванђељу које смо управо саслушали као живу реч живога Господњу, описује се и Христов дијалог са Његовим савременицима, управо приликом празника Освећења, односно Обновљења јерусалимскога храма. Тако и ми, данас празнујући освећење и обновљење храма, као да се налазимо, а евхаристијски доживљено реално се и налазимо, заједно са Господом и са Његовим првим ученицима, светим апостолима, под сводовима и тремовима некадашњег величанственог Соломоновог храма у Јерусалиму.

Апатин Владика бачки ИринејПрема речима Његовог Преосвештенства „сваки наш храм, било где на земљи да се налази, јесте својеврсна слика, не толико тог некадашњег, јединог у то време храма посвећеног Живом Богу на целој земљи, него и више од тога - жива слика и реални одсјај вечног Божјега храма, који се у Светом Писму назива Небеским Јерусалимом. Тај вечни Божји храм обухвата све што постоји, видљиво и невидљиво, нама познато и непознато, све оно што се сликовитим језиком Светога Писма назива небом и земљом, то јест, укупна стварност духовна и материјална. Све то - свет невидљивих за нас анђела Божјих, наш универзум и наша земља - јесте један огромни, нама људима недокучиви и нашем уму необухватни храм Божји у којем се служи непрекидна космичка Литургија... Све што постоји, како је један наш свети духовник и теолог говорио, од најсићушније субатомске честице до највећих галаксија и сазвежђа, све то на свој начин учествује у нашем литургијском славословљу и вечном богослужењу, у којем сва твар кроз уста нас људи, светих анђела и светих угодника Божјих, узноси Господу као благодарност за све дарове Његове."

Владика бачки ИринејНа крају свете Литургије, Владика Иринеј уручио је следећа признања: Орден Светог Саве првог реда предузећу „Рапид АД" и Скупштини Општине Апатин. Орден Светог Саве другог реда господину др Живораду Смиљанићу и господину Милоју Јеротијевићу. Архијерејска грамата додељена је Mесној заједници Апатин, АД „Апатинској пивари", господину Владимиру Кнежевићу из Апатина, Небојши Шћекићу из Апатина, предузећу „Елкоп" из Апатина, Ад „Дунав осигурање" из Сомбора, предузећу „Напредак" из Апатина, Ад „Јединство" из Апатина, СТР „Квин" из Апатина, предузећу "Елба" из Апатина, СТР „Јабука" из Апатина, златари „Праштало" из Апатина, др Предрагу Ристићу из Београда и господину Драгану Јовићу из Апатина.

Презвитер Драган Штевић, привремени парох I апатински

Извор: Епархија бачка