Освештан параклис Светог Луке у Клиничком центру у Новом Саду

Владика бачки ИринејKлинички центар Нови Сад, у сарадњи са Eпархијом бачком, омогућио је запосленима и свим људима који се у овој установи лече, да учествују у недељним и празничним богослужењима у болничком храму, који се налази у склопу ове установе.

Простор који се раније користио за лечење затвореника, али који већ више година не служи тој намени, детаљно је обновљен. Адаптација болничке цркве започета је у децембру 2007. године, а завршена је у јуну ове године.

Клинички центар Нови Сад Храм је освештао Његово Преосвештенство Епископ бачки Г. Иринеј 18. јула 2008. године, уз саслужење новосадских свештеника и ђакона и молитвено учешће верног народа. Фреске у болничкој цркви рад су Видоја Туцовића, професора монументалног сликарства на Академији уметности у Новом Саду.

У припрати храма посвећеног Светом апостолу и евангелисти Луки, који је и сâм био лекар, налази се мала књижара.

Нови Сад Овај несвакидашњи догађај требало би да подстакне све веће болничке центре и медицинске установе да, у складу са својим могућностима, на овај начин одговоре на суштинске потребе својих пацијената и штићеника.

Духовна радост увеличана је присуством и молитвеним честиткама представника традиционалних Цркава и новосадске Јеврејске општине.

Беседу Епископа бачког Иринеја можете преслушати ОВДЕ.

Извор: Епархија бачка