Освећен храм Свете Петке у селу Петка код Лазаревца

Освећен храм Свете Петке у селу Петка код Лазаревца
Освећен храм Свете Петке у селу Петка код Лазаревца
Освећен храм Свете Петке у селу Петка код Лазаревца
Освећен храм Свете Петке у селу Петка код Лазаревца

-Овај храм биће сведок јачине вере и чистоте срца верника који се буду молили у њему. Сабирајући се у њему сведочимо речи Божје да тамо где су двоје или троје сабрани у име Господње, тамо је и Бог са нама, поручио владика Јован (прилог ТВ Храм).

У суботу, 2. септембра 2017. године, када наша Црква празнује Светог пророка Самуила и Светог свештеномученика Филипа Ираклијског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је свету архијерејску Литургију у селу Петка, надомак Лазаревца, архијерејско намесништво колубарско-посавско. Пре службе, владика Јован освештао је храм Свете Петке по коме је село и добило назив.

Реконструкција храма започела је почетком јула 2013. године по пројекту стручног тима фирме ДА СТУДИО из Лазаревца, власника Дарка Ђорђевића. Сарадници на пројекту су били архитекте Дарко Свилар и Марија Савовић, као и консултативни инжењер за конструкције Тијана Маринковић. Извођач радова овог захтевног пројекта била је грађевинска фирма ВИСАК ВР из Љубовије.

У чину освећења храма учествовали су поред свештеника архијерејског намесништва колубарско-посавског и гости из осталих намесништава Епархије шумадијске, као и свештенство и монаштво из других епархија Српске Православне Цркве.

Епископу су саслуживали директор Патријаршијске управне канцеларије протојереј-ставрофор Стојадин Павловић, игуман манастира Лелић Георгије (Мићић), архијерејски намесник колубарско-посавски протојереј-ставрофор Златко Димитријевић, протојереј-ставрофор Милорад Јовановић из Минхена, старешина храма Христовог Васкрсења у Ваљеву протојереј-ставрофор Драгомир Јовановић, протојереј-ставрофор Александар Новаковић, као и протођакон Иван Гашић и ђакон Никола Урошевић.

За благољепије Сабрања постарали су се Србски православни појци из Београда.

Литургији су присуствовали директор Канцеларије за срадњу са црквама и верским заједницама др Милета Радојевић, који је и сам допринео обнови храма, и декан Православног богословског факултета Универзитета у Београду протојереј-ставрофор др Предраг Пузовић.

Овом приликом владика Јован је правом ношења напрсних крстова наградио петчанске протојереје Војислава Одавића и Мирослава Филиповића, нагласивши да су у Цркви признања само подстрек за још већи труд и прегалаштво на Њиви Господњој.

Обративши се верном народу, који се сабрао у великом броју, Епсикоп шумадијски је рекао: -Данас је Православна Црква постала богатија за још један олтар око кога ће се народ сабирати и на коме ће се приносити бескрвне жртве „за све и за сва“, како то слушамо на светој Литургији. Овај храм, у чију је обнову много уложено, постаје сведок верницима села Петка да су заиста хришћани и људи Божји. У исто време биће сведок јачине вере и чистоте срца верника који се буду молили у њему. Сабирајући се у храм ми сведочимо речи Божје да тамо где су двоје или троје сабрани у име Господње, тамо је и Бог са нама. Литургијом која се служи у нашим храмовима небо силази на земљу, а земља се узноси ка небу.

Преосвећени је, на крају, захвалио свима који су на било који начин помогли обнову и изградњу храма Свете Петке, а најзаслужнији међу њима награђени су архијерејским граматама признања, ордењем Светог Симеона и Вожда Карађорђа. Орденом Светог Саве другог реда награђени су: в.д. директора ЈП ЕПС г. Милорад Грчић, заменик директора БИА г. Иван Тодоров и проф. др Жељко Лазић, саветник директора БИА и професор на националној Академији за безбедност.

Након одслужене свете Литургије и доделе признања заслужнима, уприличен је ручак за све присутне вернике који су припремили свештеници Војислав Одавић и Мирослов Филиповић са породицама и верним народом.

Извор: Епархија шумадијска