Освећен храм у Босанском Милановцу

Освећен храм у Босанском Милановцу
Освећен храм у Босанском Милановцу
Освећен храм у Босанском Милановцу
Освећен храм у Босанском Милановцу

Благодарећи Богу, у недјељу по празнику Рођења Пресвете Богородице, 22. септембра 2013. године у селу Босански Милановац, општина Сански Мост, освећена обновљена, у претходном ратном вихору спаљена и разорена, црква Рођења Пресвете Богородице

Овај је био историjски дан и догађај за село чији су житељи под притиском армије БиХ расељени и протјерани са својих огњишта, а данас расути свуда по свијету морали започети нови живот. Њихова жеља и љубав за родним мјестом и завичајем била је јача од злочиначке руке која их је протјерала са кућног прага. Ране страдања видљиве су и данас, али вредни Милановчани подигоше себи цркву као светионик да их прати и освјетљава пут њихових срца који води у родни завичај.

На почетку молитвеног сабрања јереј Ален Марић је у поздравној бесједи захвалио свима који су на помогли и доприњели да се богомоља обнови у врло кратком року ако погледамо на услове живота и вријеме у коме се налазимо. Позивајући Преосвећеног владику Атанасија  да освети храм отац Ален се захвалио Епископу на подршци, разумјевању и благим рјечима и савјетима настављајучи оно што је започето подршком предходног Епсикопа бихаћко-петровачког, г. хризостома. Епископу су саслуживали игуман Василије (Рожић), протојереј-ставрофор Љубомир Самарџић, протонамјесник Далибор Ненић, јереј Милош Црепуља и ђакон Никола Перковић.

Након освећења обновљене цркве епископ Атанасије се обратио куму г. Драгомиру Крунићу и вјерном народу овог краја, указујући на велику повезаност празника рођења Пресвете Богпродице и српског народа: - И као што црквена пјесма каже да је рођење Пресвете Богородице донијело радост цијелом роду људском и духовна и материјална обнова ове светиње донијела је радост српском народу на простору Босанског Милановца. Обнова цркве донијела је радост и мир овим планинама, осветили смо мјесто на коме се пројављује васкрсла сила овога простора. Жеља је ктитора да се устроји овде монашка заједница, а ми ћемо се потрудити да изњедримо храбре људе за живот у Богу и љубави на овом мјесту.

Културно-умјетнички програм су извели чланови КУД-а „Дрвар“ из Дрвара и провели многобројни народ кроз народно стваралаштво Крајине и Србије. За трпезом љубави која је припремљена за велики број гостију, уручени су пригодни поклони Епископу и кумовима. Захваљујући на свему владика Атанасије је нагласио потребу јединства у једној вољи и жељи да обнављамо живот на овом простору.

ђакон Невен Маринковић

Извор: Епархија  бихаћко-петровачка

Освећен храм у Босанском Милановцу
Освећен храм у Босанском Милановцу
Освећен храм у Босанском Милановцу
Освећен храм у Босанском Милановцу