Освећен крст у манастиру Раковцу

Освећен крст у манастиру Раковцу
Освећен крст у манастиру Раковцу
Освећен крст у манастиру Раковцу
Освећен крст у манастиру Раковцу

На дан празновања Светог Киријака Отшелника торжественом Литургијом у манастиру Раковцу началствовао је Преосвећени Владика сремски г. Василије уз саслужење протојереја-ставрофора Гавре Милановића, архијерејског намесника подунавског, и Јовице Јовановића, пароха на Татарском брду у Сремској Каменици; протојереја Бранислава Мишковића, пароха румског; јеромонаха Варнаве, протонамесника Вељка Грубача, пароха беочинског; јереја Александра Чавке, пароха угриновачког; и ђакона Горана Власцa.

За певницом су појали студенти Православног богословског факултета у Београду са свештенством, aпостол je читао г. Радослав Благојевић; чтецирали су г. Лазар Милошевић и г. Борис Филиповић.

После свете Литургије владика Василије  је преломио славски колач свечара јеромонаха Варнаве, а потом је осветио крст који ће украшавати звоник манастирске цркве. -Ово је био једини манастир Епархије сремске који није имао звоник, а сада захваљујући Богу и добрим људима позлаћени крст ће светлети свима, док ће звона позивати на службу Божју, беседио је владика Василије.

Позлату звона урадили су Владимир и Алексеј Иванчев из радионице „Иванчев“ у Раковцу. Владика је захвалио свим приложницима, верном народу, оцу Варнави и сабрату јеромонаху Евгенију, игуманији мати Гаврили и мати Софији за све што чине на славу Бога и ове светиње, као и ктиторима Небојши Петрићу и Вељку Јелићу.

Извор: Епархија сремска