Освећен нови руски храм у Јерeвану

Освећен нови руски храм у Јерeвану
Освећен нови руски храм у Јерeвану
Освећен нови руски храм у Јерeвану
Освећен нови руски храм у Јерeвану

На данашњи дан је Епископ владикавкаски и алавски Леонид обавио чин великог освећења храма Воздвижења Часног и Животворног Крста Господњег у Јеравану. Преосвећеном Владици саслуживало је свештенство Руске Цркве у Јерменији и клирици Владикавкавске Епархије, међу којима и монаси при Покровском храму у Јеравану.

Освећењу храма присуствовао је и Врховни Патријарх Католикос свих Јермена Карекин II. Овде су били и амбасадор Руске Федерације у Јеревану, службеници амбасаде и друга званична лица.

Све вернике је поздравио Епископ Леонид и у наставку уступио реч Свјатејшем Католикосу свих Јермена Карекину II, који је казао: „Узносим славу и хвалу Господу поводом овог значајног догађаја – освећења руске цркве Воздвижења Часног Крста у Јеравану“. Католикос је додао да гаји у сећању освећење темеља новога храма које је 18. марта 2010. осветио Патријарх московски и све Русије Кирил. По речима Католикоса, ова црква је „знак многостолетног братства руског и јерменског народа, заједничких вредности, осведочених у историји славних и мукотрпних страница, а такође и сарадње до данашњих дана. Ова камена црква је израз дружења и пријатељства сестринских Цркава, Јерменске и Руске Православне Цркве.

Са своје стране Епископ Леонид је изразио благодарност Предстојатељу Јерменске Цркве на присуству освећењу храма и изразио добре жеље за Свјатејшег патријарха Кирила.

Извор: Патриархиа.ру (превод – Информативна служба СПЦ)