Освећен храм Светог архангела Гаврила у Шопићу

Освећен храм Светог архангела Гаврила у Шопићу
Освећен храм Светог архангела Гаврила у Шопићу
Освећен храм Светог архангела Гаврила у Шопићу
Освећен храм Светог архангела Гаврила у Шопићу

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је 19. маја 2019. године свету архијерејску Литургију у храму Светог архангела Гаврила у Шопићу, надомак Лазаревца.

Повод сабрања било је освећење обновљеног храма оштећеном у олујном невремену 2014. године. Епископу су саслуживали настојатељ манастира Светог Георгија у Ћелијама јеромонах Доситеј, протојереји-ставрофори Златко Димитријевић, Александар Новаковић и Марко Митић, протојереј Мирко Тешић, јереји Ненад Петровић и Милутин Илић, протођакони Радомир Перчевић и Иван Гашић, као и ђакон Никола Урошевић.

Свету Литургију су својим појањем улепшали Србски православни појци из Београда.

Преосвећеног Епископа Јована у црквеној порти је дочекао велики број свештенства, верника и деце. Одмах по доласку Епископ је приступио освештавању храма посвећеног Светом архангелу Гаврилу. По омивању престола, свечаној литији и постављању моштију, Епископ је одржао краћу беседу у којој је вернике упознао да је поред постојећих моштију у свети престо шопићког храма положио делове моштију Светог великомученика кнеза Лазара Косовског и окупљене поучио о значају освећења храма.

Епископ је затим одслужио свету Литургију у црквеној порти. Током Литургије у чин протојереја-ставрофора рукопроизведен је протојереј Мирко Тешић, старешина храма Светог архангела Гаврила у Шопићу. -Одликовања у Цркви додељују се не као награда за нешто што је учињено већ као подстрек за нове подвиге вере и нова дела. Одликовања у Цркви нису на гордост већ се носе у највећем смирењу, поручио је владика Јован одликованом свештенику.

Светој Чаши је приступило мноштво народа који се тиме сјединио са Господом нашим Исусом Христом.

Обраћајући се окупљеним верницима, Владика је изразио велику радост због обнове храма у Шопићу напоменувши да ће његова радост бити још већа ако верни народ буде узео учешће у животу те светиње, ако редовно буде долазио на Литургију, редовно се причешћивао, искрено се кајао за своје грехе. -Тада ће овај храм бити заиста део неба спуштен на земљу, како су то говорили свети оци, поручио је Епископ.

Епископ Јован је на крају свечаности поделио одликовања заслужнима за обнову храма у Шопићу. Орденом Светих крагујевачких новомученика првог степена одликовани су Биљана Обрадовић из Београда, Мирослав Костић из Шопића, Ненад Живојиновић из Лазаревца, Миодраг Живојиновић из Шопића, Борисав Матијашевић из Барзиловице и Светисав Матијашевић из Шопића. Орденом Светих крагујевачких новомученика другог степена одликовани су Драган Синђелић из Вреоца, Зоран Трумбуловић из Београда, Миломир Гајић из Шопића, Милан Гојковић из Шопића, Радош Милосављевић из Лазаревца и Маринко Марић из Лазаревца.

Том приликом додељен је и велики број архијерејских грамата институцијама и грађанима заслужним за обнову храма.

Уследили су пригодан културно-уметнички програм и трпеза љубави трудом и залагањем пароха шопићких Мирка Тешића и Горана Радовановића и верника те парохије.

Извор: Епархија шумадијска