Освећен обновљени храм у Сребреници

Освећен обновљени храм у Сребреници
Освећен обновљени храм у Сребреници
Освећен обновљени храм у Сребреници
Освећен обновљени храм у Сребреници

Поводом храмовне славе Покрова Пресвете Богородице, 14. октобра 2019. године, чином обновљења освештана је генерално обновљена сребреничка црква. Величанствена црква својим положајем доминира историјским и Деспотовим градом.

Сребреница - чувена по рудницима сребра, злата, цинка и олова као и значајним историјским локалитетима била је једно време и престоница Српске деспотовине деспота Стефана Лазаревића. На жалост, то многи заборављају и не помињу, а то би требала  да буде лична карта Сребренице. И поред свих невоља и беда кроз које Сребреница и сребренички крај пролазе дух је срчан и вера је јака Цркве Сребреничке.

Године 2016. почела је генерална обнова сребреничке лепотице и ево, Богу хвала, светим чином обновљења је освештана. Освештано и благословено дело љубави и великог одрицања пре свега залагањем протојереја Александра Млађеновића, пароха сребреничког, и пројављеном слогом верног народа сребреничке парохије и уз помоћ Епархијског управног одбора и других институција.

Чин освећења обновљеног храма обавио је Високопреосвећени Митрополит дабробосански г. Хризостом уз саслужење свештенства из епархија Дабробосанске, Жичке и Шабачко-ваљевске. После осећења храма обављена је традиционална литија улицама града Сребренице, благословљена славска кољива храма и града, преломљени славски колачи. Том приликом Високопреосвећени је уручио грамате великих добротвора, плакете Светог Петра Митрополта дабробосанског, архијерејске похвалнице и друга признања заслужним за историјску обнову.

-Обновљење је више и значаније од саме грађевинске реконструкције. Обновила се наша вјера, наша нада, наша љубав и наш завјет да јесмо и да ћемо увијек бити народ Божји, народ Христа Спаситеља. И колико год нас распињали и чинили нас срамотним пред свијетом сјетимо се само шта су те исте лажи, клевете, безакоња чиниле Господу нашем Исусу Христу. Судише га, поругаше му се, трновим вјенцем га ''крунисаше'', на Крст разапеше, али Он побједи тај гријех људски и сатански! Он побједи! Тако и сви ми који вјерујемо у Њега побједника бићемо и јесмо са Њим побједници. И ова бијела боја цркве је симбол Христове побједе! Честитамо Вам ово историјско обновљење. Нек вам је срећно и благословено!, поручио је митрополит Хризостом.

Извор: Митрополија дабробосанска