Освећен темељ за прву руску цркву у Португалији

Photo: cerkov-ru.comТоком пастирске посете Португалији патријарашки егзарх митрополит корсунски и западнеоевропски Антониеј посетио је Каскаис, где је заједно са архиепископом мадридским и лисабонским Нестором прегледао земљиште које је купила парохијска заједница Светог Јована Златоуста за изградњу цркве, извештава прес служба епархије корсунске.

Парохијски свештеник,  игуман Петар (Прутеану) је архијерејима представио планове црквеног комплекса и изложио им о координацији  око градње са градским властима.

Митрополит Антоније је тада одслужиуо молебан на локацији за почетак радова и пожелео раднцима Божију помоћ  у предстојећој изградњи прве руске православне цркве на тлу Португалије.

Велика парцела земљишта у Каскаису претходно је у фебруару 2018. г. дата у закуп Московској патријаршији на 50 година. Украјинска православна црква је такође отворила две парохије  у Португалу крајем 2017. године.

У новембру прошле године освећен је први румунски православни манастир у Португалији.

У јануару прошле године Руска Црква званично је уврстила шпанске и португалске свете у свој календар, а у новембру је португалско архијерејско намесништво Руске цркве објавило први Служебник за свештенике, хорове и чтеце на португалском језику.

Извор: Оrthochristian.com