Освећен Вазнесењски храм у Караднику код Бујановца

Освећен Вазнесењски храм у Караднику код Бујановца
Освећен Вазнесењски храм у Караднику код Бујановца
Освећен Вазнесењски храм у Караднику код Бујановца
Освећен Вазнесењски храм у Караднику код Бујановца

Велика радост у Епархији врањској и село Карадник код Бујановца. Као што говори Свети апостол Павле да "све могу у Христу Исусу, Који ми моћ даје" (Филипљанима 4,13), тако је и верни народ села Карадник показао да оно што је људима немогуће, Богу је могуће. Да када се народ умножи, сложи и обожи, да таква вера и горе премешта и добре плодове даје! Од изливања темеља будућег храма па до самих завршетка радова прошло је пет година.

Свечани дводневни програм, у којем је обављен чин освећења храма Вазнесења Господњег у Караднику, почео је у навечерје суботе, 8. јуна 2019. године. Његово Преосвештенство Епископа врањског г. Пахомија, који је у храм донео честице моштију Светих сурдуличких мученика, дочекао је велики број верника. У наставку, Епископ је служио бденије, уз саслужење свештенства Епархије врањске.

Сутрадан, у недељу Светих отаца Првог васељенског сабора, 9. јуна 2019. године, у порти храма Вазнесења Господњег у Караднику сакупио се многобројни верни народ како би дочекао свога архипастира који је началствовао, за генерације тог села дуго очекиване радости - чином освећења храма.

По самом доласку, предивна слика. На стази посутој ћилимима и црвеним платном до улаза у храм, Епископ је са свештенством прошао кроз шпалир у којем су били верни народ и дечица у народним ношњама која су бацала латице цвећа пред госте.

После свечаног дочека Епископа, уследио је чин архијерејског освећења храма, који је извршио епископ Пахомије, уз саслужење свештенства Епархије, а у наставку је служена света архијерејска Литургија.

У току Литургије, велики број дечице и вернога народа причестио се Телом и Крвљу Господа Исуса Христа. 

На крају Литургије, пригодном и укрепљујућом беседом обратио се епископ Пахомије који је тумачио прочитано Јеванђеље и уједно захвалио заслужним институцијама и појединцима за довршетак радова на храму истакавши значај и потребу његове изградње и освећења за верујући народ села Карадника и саму Богоспасавану Епархију. 

По завршетку Литургије, епископ Пахомије је поделио архијерејске грамате и захвалнице онима који су уградили себе у велелепни храм. 

Архијерејске грамате су добили господа Славољуб Милић из Карадника, Љубиша Стојменовић из Карадника, Синиша Николић из Карадника, Игор Димић из Бујановца, Ненад Младеновић из Врања и Србољуб Стефановић из Београда, као и гђа Александра Јовић из Карадника.

Захвалнице су добли господа  Горан Додић из Врања, Дејан Арсић из Кршевице, Зоран Милановић из Бујановца и Синиша Спасић из Врања, ка о и породица Алексић из Карадника.

Уследила је трпеза љубави коју су припремили чланови Црквеног одбора села Карадник, као и верни народ са старешином храма протонамесником Љубишом Врачевићем. Током богатог културно-уметничког програма малишани су рецитовали родољубиве стихове и песме, а наступила је и фолклорна група из села Карадник.

Извор: Епархија врањска