Освећена црква у манастиру Добрунска Ријека

-Подигли сте једно велико духовно огњиште на ком вјерни народ Божји грије душе своје, грије вјеру и љубав своју према Господу и роду своме. Ви сте уистину добри свједоци Божји, поручио митрополит Хризостом братству манастира Добрунска Ријека

Манастир Светог оца Николаја Мирликијског у Добрунској Ријеци надомак манастира Добруна у општини Вишеград 14. јуна 2020. године, у Недељу свих светих и на дан успомене Светог мученика Јустина Философа и Преподобног оца Јустина Ћелијског, био средиште духовне радости Цркве Божје у Митрополији дабробосанској.

Тог дана је освештан саборни манастирски храм чија је градња почела далеке 2004. године. Манастир Добрунска Ријека имао је свој развојни пут од метоха манастира Добруна и центра за издавачку делатност Митрополије дабробосанске до статуса манастира 2018. године.

Братство манастира на челу са настојатељем и игуманом Јованом (Гардовићем) вредно и стрпљиво је радило, послушање чинило, Богу се молило и манастир градило ево пуних 16 година. Освећењем саборног манастирског храма једним делом је крунисан њихов велики рад и подвиг.

Чин освећења храма обавио је Митрополит дабробосански г. Хризостом уз саслужење архимандрита Кипријана (Топаловића) и Јована (Гардовића), протојереја-ставрофора Богдана Станишића и Александра Топаловића, као и ђакона Будимира Гардовића.

Чину освећења храма осим служашчих присуствовао је и велики број свештеника из Митрополије дабро-босанске, епархија Жичке и Милешевске, као и и велики број верних вишеградског и руђанског краја и гостију из Србије и Републике Српске. Кум храма био је г. Верољуб Стевановић, бивши градоначелник Крагујевца и народни посланик у Народној скупштини Републике Србије.

Након освећења храма Високопреосвећени Митрополит је служио свету архијерејску Литургију и проповедао Реч Божју. И све је свето и честито било и миломе Богу благопријатно. Сабрање је завршено великом трпезом љубави за све сабране у име Господње и љубави према том месту и светињи.

-Ево дана којег створи Господ! Ево дана којег Господ уготови за све нас да се данас радујемо и веселимо у њему; да величамо Бога за сва његова добра која нам непрестано даје. Дуго сте, драги оче игумане и братијо ове свете обитељи, чекали овај радосни дан и тренутак. Али, ви нисте чекали. Ви сте за сво то вријеме као неуморне пчеле радили и трудили се како би ову светињу подигли, изградили и њен углед и част подигли, рекао је Митрополит и наставио:

Подигли сте једно велико духовно огњиште на ком вјерни народ Божји грије душе своје, грије вјеру и љубав своју према Господу и роду своме. Ви сте уистину били  добри свједоци Божји овдје и на овом мјесту свима који су овуда долазили и пролазили, застајали или мало дуже остајали. Видјели су они вашу ревност и ваше пожртвовање. Зато су вам долазили,  притјецали у помоћ и помагали. Није лако, браћо и сестре, градити манастир у овим и оваквим временима. Није лако градити било шта у овим и оваквим временима. Али, ми, српски народ, ваљда научени да живимо и радимо под теретима бремена и којекавим притисцима умијемо пркосити и временима и тешкоћама.

Данас је и велики дан - Недеља свих светих Божјих угодника, Цркве Божје кроз вјекове. Славимо данас свете пророке, цареве и судије Старог звјета, свете апостоле, мученике, светитеље и преподобне и свете Новог завјета, који са Господом у кога су повјеровали и Којег су признали и исповједили устима својим, данас сједе с Десне старне Његове. Данас славимо и успомену нашег великог духовника, богослова и подвижника и свједка Божјег у тешка времена безбожништва аву – оца Јустина ћелијског. Нека би нас Господ молитвама свих светих благословио, умножио, сјединио и обожио, беседио је митрополит Хризстом.

Извор: Митрополија дабробосанска

Освећена црква у манастиру Добрунска Ријека
Освећена црква у манастиру Добрунска Ријека
Освећена црква у манастиру Добрунска Ријека
Освећена црква у манастиру Добрунска Ријека
Освећена црква у манастиру Добрунска Ријека
Освећена црква у манастиру Добрунска Ријека
Освећена црква у манастиру Добрунска Ријека
Освећена црква у манастиру Добрунска Ријека