Освећена обновљена англиканска црква у Акри

Доносимо извод из говора Патријарха јерусалимског г. Теоофила произнетог на освећењу обновљене англиканске цркве у Акри: -Част нам је што смо присутни овде данас, архиепископе Сухеил, када поново освећујете ову цркву у Акри. Овај древни град је сведок јеврејског, хришћанског и муслиманског богослужења хиљадама година. Заиста, Акра је постала мозаик етничких и верских заједница, свих које окупља ова лука. Акра обухвата јеврејске, хришћанске и муслиманске цивилизације као део наше садашње, живе традиције.

Наше делатне, отворене цркве овде су важан део овог живог, мултикултурног, мултиетничког, мултиверског амбијента, где су древне аутохтоне хришћанске заједнице и поклоници из целог света сведоци у суштини хришћанског карактера Свете земље.

Рестаурација цркве Светог Спаса, након више од четврт века током којег је била затворена, важан је сведок дуге традиције хришћанског присуства у Светој земљи и фундаменталне улоге верских објеката и молитве. Обновом цркве коју користи Англиканска бискупија, ви наглашавате живот разноврсног хришћанског мартириа (сведочења) и пружате јединствени допринос дугом и неизменљивом карактеру и судбини овог града.

Ако је Јерусалим духовна престоница света, онда је Акра зацело духовно капија у Свету земљу. Вековима би поклоници одавде кренули на пут у Јерусалим, а из Акре би се вратили у своје отаџбине, након што што су били освежени духовним благословом стеченим на светим местима. Грчка православна црква Светог Ђорђа и подземна црква Светог Николе такође су живи сведоци тога да нисмо дошљаци, него да смо ми хришћани органски део система ове Свете Земље...

У знак добрих сестринских односа између Англиканске заједнице и Јерусалимске Патријаршије Блажењејши Патријарх г. Теоофило подарио је новоосвећеној цркви икону Васкрсења Христовог на целивање и молитву англиканских верника при овом храму.

Извор: Јерусалимска Патријаршија (превод Информастивне службе СПЦ)