Освећена обновљена црква у Марковићима код Будве

Освећена обновљена црква у Марковићима код Будве
Освећена обновљена црква у Марковићима код Будве
Освећена обновљена црква у Марковићима код Будве
Освећена обновљена црква у Марковићима код Будве

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије обавио је 9. јуна 2018. године са свештенством мало освећење обновљене цркве Вазнесења Господњег у Марковићима код Будве и у њој служио свету архијерејску Литургију.

У литургијској проповеди након читања Јеванђеља Владика је рекао да свети пророци нису радили ништа друго до чистили коров, прљавшитину и загађеност из људских срца. -И у исто вријеме, сијали су сјеме Божје науке, Божје доброте и Божје мудрости по људском срцу и уму. Обнављали су својом проповијеђу, својим свједочењем и себе и народ Божји, онај први изабрани народ, и призивали све земаљске народе на обнову. А сва та старозавјетна обнова је припремила Нови завјет који је обнова и Старог завјета и свеукупне Божанске творевине, а посебно обнова људске природе, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Митрополит је објаснио да је због те обнове сам Бог примио људску природу родивши се од Духа Светога и Пресвете Дјеве. -Тиме је људска природа обновљена обновом вјечном и непролазном. И не само да је Господ примио људску природу рођењем у Витлејему, него је и крстио људску природу крштењем у Јордану и призвао на крштење свакога људскога бића Духом Светим и водом и жртвовао себе за човјека, за спасење свијета и васкрсао своје тијело, а тиме васкрсао људску природу. Свој гроб је претворио у живоносни гроб. Тамо гдје завршава сво људско знање и наука и људски живот – то је гроб. Тај гроб, који би био крај свега што се догађа овдје на земљи у личности Христовој постаје живоносни гроб, извор не смрти него бесмртности, казао је владика Амфилохије и додао да је Господ обновио људску природу и тиме што ју је вазнио на небеса.

-Па и овај храм је посвећен управо светој тајни вазнесења. Вазнио је људску природу на небеса и поставио је с десне стране Бога Оца. Толико је узвишена људска природа, а кроз њу и свеукупна творевина, нагласио је он и казао да је човек створен не само да остане човек него да постане богочовек.

-То је мјера људскога савршентва – богочовјечност. И то је оно што је темељ и основа наше вјере хришћанске. На томе ми градимо свој живот. Зато се граде храмови. Зато је храм Вазнесења символ мјере тог истинског људскога савршенства. И ваши преци били су мудри што су баш овдје у Марковићима, у овој Божјој страни испод Ловћена, подигли овај храм Вазнесења, закључио је митрополит Амфилохије.

Након причешћа верних, митрополит Амфилохије је служио парастос упокојеним ктиторима, градитељима, свештенослужитељима и добротворима овог светог храма и, на крају, рекао да је наше људско памћење кратко и ограничено и да је само Божје памћење вечно памћење.

-Зато и пјевамо, када се молимо за покој душа наших упокојених – вјечнаја памјат. Не наше памћење, наша памјат, него вјечно, Божје памћење. Да га Господ запамти. И свако људско биће Бог памти и биљежи у књигу свога вјечнога живота. Црква Божја, која је тијело Христа Бога нашега, савршенога Бога и савршенога човјека, и она памти. И она има то вјечно памћење, казао је митрополит Амфилохије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска