Освећена прва православна црква у Северном Конгу

У недељу, 5. фебруара 2017. године,  Преосвећени Епископ Конго-Бразавила и Габона Пантелејмон обавио је чин освећења новоподигнуте цркве Светог Јована Крститеља у Импфондо, градићу на североистоку Републике Конга са око 20.000 становника. Ово је прва црква у Северном Конгу.

Парохију је основао овај владика 21. новембра 2013. године да удовољи богослужбеном и духовном животу православних верника у Импфондоу међу којима су племе Банту и пигмејско племе као нека врста упоришта за даљи развој православља у овој области.

После великог освећења цркве одслужена је Архијерејска Литургија на којој је ђакн Тимотеј Ндзебе рукоположен за свештеника. Владика Пантелејмон се обратио новом пароху са упуствима истичући важност и огромну одговорност у служењу пред часном трпезом и служења читавом народу у духу смиравања, љубави и разумевања. Такође је пренео и поздраве и благослове Његовог Блаженства Патријарха александријског Теодора.

Епископ Пантелејмон је изразио и захвалност солунском мисионарском удружењу Св. Козме Етолског који је финансирао подизање цркве. У овом тренутку има 8 парохија у епархији за Конго, Бразавил и Габона рачунајући и нову парохију Св. Николе Крститеља.

Извор: Православие.ру (превод – Информативна служба СПЦ)