Освећење капеле у Катуну код Алексинца

Освећење капеле у Катуну код Алексинца
Освећење капеле у Катуну код Алексинца
Освећење капеле у Катуну код Алексинца
Освећење капеле у Катуну код Алексинца

На празник Свете преподобномученице Параскеве, 8. августа 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ нишки г. Арсеније освештао је капелу посвећену овој светитељки у селу Катун код Алексинца. У наставку је служена света архијерејска Литургија, уз саслуживање протојереја-ставрофора Мирољуба Стојановића, оца Славољуба Петровића, пароха алексиначког, јереја Дејана Мијатовића, пароха доњотрнавског, протонамесника Дејана Милошевића, пароха у Првој Кутини и протојереја Дејана Глишовића из храма Светог Пантелејмона у Нишу.

У изјави датој радију Глас Епархије нишке јереј Стефан Милановић, парох станачки који опслужује ову парохију, каже да је Светој Литургији присуствовао бројни верни народ од којих су се многи и причестили. Приликом освећења цркве, у њену Часну Трпезу су положене мошти Светих мученика сурдуличких који су пострадали за своју веру и отаџбину у Првом светском рату. Након свете Литургије додељене су архијерејске грамате онима који су се посебно трудили да ова црква буде изграђена и освећена, а Његово Преосвештенство се у краткој беседи захвалио свима „који су помогли да светиња заблиста, да се заврши да би у њој могла да се служи Света Литургија и узноси молитва у славу Божју“.

У парохији станaчкој код Алексинца налазе се два села - Катун и Станци, а у њима два храма посвећена истој светитељки - Светој преподобномученици Параскеви. 1910. године изграђен је храм у Станцима, а 1936. капела у селу Катун. Ова капела била је изграђена на старински начин, као чатмара – без ексера и клинова, преплитањем прућа и обложена мешавином блата и сламе. До краја двадесетог века прилично је оронула. 2001. године тадашњи парох јереј Дејан Милошевић покренуо је иницијативу да се на постојећим темељима изгради нова црква. Градња је завршена 2007. године а данас је црква освећена.

Извор: Епархија нишка