Освећење капеле у манастиру Осовици

Хиљаде верника 21. јула 2013. године присуствовало освећењу капеле у манастирском комплексу Осовица у Новој Веси

Вјерници су у више од двадесет аутобуса и преко двеста аутомобила стигли из цијеле Бањалучке епархије. Поред Његовог Преосвештенства Епископа бањалучког Јефрема, свету архијерејску Литургију су служили Владика сремски Василије и Владика банатски Никанор. Капела је изграђена на темељу некадашњег манастира који је срушен од стране Турака прије 308 година, а посвећена је преносу моштију светог оца Николаја.

„Срећан сам што се на празник светог Прокопија окупио оволики број вјерника. Након три и по вијека тишине данас су се огласила и звона, и коначно на овом локалитету почиње буђење вјерског живота“, каже монах Доситеј.

Светим Литургијама присуствовао је и начелник Општине Драго Ћирић, који каже да му је срце пуно када види вјернике из свих градова Бањалучке регије. „Сваким даном овдје долази све више људи, и увјерен сам да ће ово постати велико светилиште православних вјерника“, каже начелник Ћирић.

Манастир Осовица представља задужбину краља Драгутина из 14. вијека, а посвећен је Благовијестима Пресвете Богородице. Темеље храма прије десетак година је открио археолог Милан Ђурђевић из Градишке, а обнова је почела прије пет година.

„До сада је изграђен конак од 35 метара, капела дужине 16 метара, манастирска трпезарија и звоник. У току је изградња манастирске цркве, а до краја ове сезоне, уз Божју помоћ, поставићемо бакарни кров и крстове на цркву“, каже монах Доситеј.

Изградњу манастира помажу локална заједница, републичке институције и вјерници из цијелог свијета, а овдје се неколико пута годишње припремају саборовања за више хиљада вјерника.

„Нови манастир подижемо на темељима старог, чији су трагови остали и указали на пут којим нам ваља ићи у обнови наших светиња. Већ пет година свједочим како се подиже и на сваком његовом мјесту се осјећа радост. Све више вјерника долази, а ја више за себе не могу рећи да сам пустињак у планинском масиву Мотајице,“ истиче отац Доситеј.

Извор: Епархија зворничко-тузланска

Освећење капеле у манастиру Осовици
Освећење капеле у манастиру Осовици
Освећење капеле у манастиру Осовици
Освећење капеле у манастиру Осовици