Освећење обновљеног руског војног гробља у Пољској

Освећење обновљеног руског војног гробља у Пољској
Освећење обновљеног руског војног гробља у Пољској
Освећење обновљеног руског војног гробља у Пољској
Освећење обновљеног руског војног гробља у Пољској

Његово Преосвестенство Епископ сијематицки г. Георгије, епископ војни, осветио је обновљено војно гробље Црвене армије које је било девастирано пре две године у граду Милејчице у Пољској.

У септембру 2015. године у граду Милејчице непознати починиоци су девастирали 57 гробница у којима је било сахрањено око 1.500 војника Црвене армије који су ратовали на фронту против немачке хитлеровске армије од 1941. до 1944. године. Дана 23. фебруара 2017. године обновљено гробље је свечано освећено.

Обнову гробља омогућила је финансијска помоћ Међународног добротворног фонда Поморске саборне цркве Светог Николе у Кронштату и Канцеларије за чување успомена на пале ратнике, као и других добротвора из Пољске и Русије.

Гробље је осветио епископ Георгије. После освећење и парастоса Ввладика је рекао: -Као свештено лице, као епископ, желим да са овог места осудим сваки вандализам. Даће Бог да више нико не подигне руку на место где леже мртви. Мир људи који се упокојили јесте њихово свето право, а наша дужност је да то право поштујемо молитвом и сећањем на њих. Тако је било и у Старом завету, тако је и у свима религијама света и тако треба да буде и у хришћанству. Зато захваљујем свима вама на молитви и обнови гробља. Још једном молим да ово место буде место поштовања и сећање и да никад више руке злоћестивих људи неупрља ово место.

Поред владике Георгија беседили су и представници Амбасаде Руске Федерације у Пољској, директор Фонда Поморске саборне цркве Светог Николе у Кронштату, представник Консулата Белорусије из Бјалистока и начелник Општине Милејчице који је заблагодарио свима који су дошли на свечано освећење овог светог места и одали поштовање сахрањеним војницима.

текст: свештеник капетан Лука Годун,
фото: свештеник капетан Лука Годун, Војцех Субзда,
превод са пољског: отац Јарослав Купријанук

Извор:  radio.bialystok.pl