Освећење темеља новог храма у Шумадији

Освећење темеља новог храма у Шумадији
Освећење темеља новог храма у Шумадији
Освећење темеља новог храма у Шумадији
Освећење темеља новог храма у Шумадији

У суботу, 28. октобра 2017. године, када наша Света Црква прославља и празнује Светог свештеномученика Лукијана и Преподобног Јевтимија, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован освештао је темељ за изградњу цркве Светог Преображења Господњег у селу Остриковцу, парохија јовачка.

Благодат  Божја сабрала је велики број верника села Остриковца, који су са својим парохом јерејем Гораном Крстићем и свештенством архијерејског намесништва беличког, у врло свечаној атмосфери дочекали архијереја и пожелели му добродошлицу.

У чину освећења Епископу су саслуживали арихијерејски намесник белички протојереј-ставрофор Небојша Младеновић, протојереј-ставрофор Радослав Станковић - пензионисани парох јагодински, арихијерејски намесник параћински протојереј-ставрофор Младен Симоновић (Епархија браничевска), протојереј-ставрофор Милија Ђуричић - парох ћупријски (Епархија браничевска) и протођакон Иван Гашић. 

Инспирисан вером својих предака, г. Драгиша Милојевић, власник Компаније Милојевић је, са благословом Епископа шумадијског г. Јована, из својих личних средстава и са нескривеним ентузијазмом отпочео изградњу храма Преображења Господњег и парохијског дома у свом родном селу Остриковцу. Тиме ће Епархија шумадијска и њени верници бити богатији за још једну светињу.

Након освећења, Епископ је у својој беседи позвао све Остриковчане да молитвено учествују у изградњи ове светиње и подсетио: -Изградњом храма добијамо заједничку кућу која све нас преображава и у којој ћемо се сретати са Богом и једни са другима. Изградњом обичне грађевине народ се радује јер се потврђује живот заједнице, а колико треба да буде наша радост када градимо не обичну кућу већ дом Божји. Епископ је позвао верни народ да животом сведочи своју веру и да градњом ове светиње заправо изграђује себе. 

Духовна радост освећења настављена је трпезом љубави коју је ктитор храма г. Драгиша Милојевић са својом породицом приредио у једном од својих угоститељских објеката.

Извор: Епархија шумадијска