Освећена Вазнесенска црква на острву Кох Самуи, Тајланд

Са благословом Његове Светости Патријарха московског и све Русије Кирила, Архиепископ јегоријевски, директор Управе за установе у иностранству Московске Патријаршије, 6. фебруара је започео своју посету Тајланду и Камбоџи.

Првог дана посете Архиепископ Марко је посетио манастирску заједницу Успења Пресвете Богородице у провинцији Рачабури.

Следећег дана, 7. фебруара, Архипископ је поставио камен темељац за цркву у граду Хуа Хин, у провинцији Прачап Кири Кан.

Руска заједница у Хуа Хину броји 300 душа. Пре годину дана њихови представници су се обратили архимандриту Олегу (Черепанину) с молбом да се сагради православна црква у том граду, с обзиром на то да се најближа црква налази у манастиру у Рачабурију и прилично је удаљена за већину верника. Новцем које је сакупила ова заједница купљен је мали плац, а Свјатејши Патријарх московски и све Русије Кирил дао је благослов за изградњу цркве.

Архиепископ је 8. фебруара служио Свету Литургију у цркви Свете Тројице на острву Пукет и осветио нови звоник.

У недељу о митару и фарисеју, 9. фебруара, на празник Сабора новомученика и исповедника Руске Цркве, Архиепископ јегоријевски Марко осветио је Вазнесенску цркву на острву Кох Самуи и служио  Литургију у новоосвећеној цркви.

Извор: Московска Патријаршија