Освећено Aнтиохијско село

  У суботу, 24. октобра Његово Преосвештенство Епископ аустралијски и новозеландски  Иринеј, заједно са протопрезвитером-ставрофором Илијом Драгосављевићем и ђаконом Александром Ивановићем, секретарем Митрополије, придружили су се Његовом Високопреосвештенству Архиепископу Аустралије, Новог Зеланда и Филипина Павлу из Антиохијске Православне Цркве, заједно са свештенством, верницима и гостима, на освећењу манастирске цркве Св. Арханђела Михаила и новокупљеног Антиохијског села у Гулбурну, у Новом Јужном Велсу.

Антиохијско село је духовно откривење. Постоје објекти у којима ће верни бити у могућности да остану неколико дана, молећи се, размишљајући, учећи, дружећи се са другима, итд .... то је црква у свету.

Данас, више него у било ком периоду историје, Цркви су потребна делотворна средства да се суочи са секуларним и паганским светом, и да припреми и помогне својим верницима од дана њиховог рођења па док не напусте овај свет са свим неопходним стварима да би превладали духовни мрак и да би живели и проповедали Учење нашег Спаситеља.

Село је почело да ради са децом и младима, као и са родитељима и бакама и декама. Ту постоји већ једна стална мохањиха, а село ће добити и сталног свештеника. Већ смо почели са богослужењем од септембра 2015. године.

То што смо запазили каква је штета која се одвија у породици и заједници, не оставља нам избор него да радимо озбиљно и суочимо се са атеистичком секуларизацијом нашега доба. Породица се урушила и прихватила индивидуалистичку философију која задовољава њене физичке и привремене жеље сходно западној философији.

Село се састоји од четири зграде, свака  од два спрата.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска