Осврт на чланак под називом "Бога моле пред изборе" (Вечерње новости, 23. септембар)

Поштованом Господину Манојлу Вукотићу
Генералном директору и главном уреднику Компаније "НОВОСТИ"
БЕОГРАД

У издању Вечерњих новости од 23. септембра 2008. године, а на страни 22. објављен је чланак под насловом: БОГА МОЛЕ ПРЕД ИЗБОРЕ. У наведеном чланку, објављено је писмо опозиционих странака у Добоју и Центра за хуману политику у коме тврде да да су се Црква и религија уплеле у предизборну кампању у граду Добоју.

Ради објективног информисања ваших читалаца, а и ради истине, тражимо да објавите следеће:

Како год то коме изгледало, Његово Преосвештенство, Господин Василије, Епископ зворничко-тузлански, никада није фаворизовао било коју српску политичку партију на рачун друге, нити је то чинио са било којим политичарем;

У току 2008. године, на простору Епархије, Преосвећени Владика учествовао је на тридесет четири велике црквене свечаности, и на свакој од њих, прије његовог доласка, увијек се изабере кум свечаности чије се име на крају прогласи за кума. На тим свечаностима, колико нам је познато, а жалосно је што неко људе тако уопште и дијели, за кумове су се јављали људи како из политичког живота (били су заступљени представници свих политичких партија, како оних са власти, тако и они из опозиције), тако и вјерници који се нису политички ангажовани, и никада никоме није сугерисано ко ће бити кум, јер на то свако има право и зна се како се кум бира.

Истина је да Преосвећени Владика пред изборе позива вјернике да изађу на гласање јер је то дужност и обавеза сваког пунољетног грађанина, али никада није позивао ни на једној свечаности да се гласа за било коју политичку партију, нити за било кога политичара, али је тачно да је вјернике позивао да гласају за оне који се Бога боје, људи стиде, и у чијем се дому никада није прекидало славити име Божије. Зар је неко могао очекивати било какав други позив од овога, од било ког представника Цркве.

Жао нам је што се у овој прљавој кампањи гдје се појединци служе свакојаким лажима, неистинама и подвалама, покушава Црква сврстати на ову или на ону страну. Барем овом приликом, када је ријеч о изборима на локалном нивоу, нико никога не може фаворизовати, јер свако зна свога комшију, колегу или суграђанина који је кандидован или који се кандидовао, зна његове врлине и мане, и сигурно ће гласати по својој савјести, а не по било чијем наговору.
Свима онима који желе да буду бирани, од срца препоручујемо да своју изборну кампању граде на својим дјелима, а не на недјелима или приписивањем неких недјела другима.

Поменути чланак Вечерњих новости можете прочитати ОВДЕ.

Извор: Епархија зворничко-тузланска