Отац Симеон у посети Епархији ваљевској

Отац Симеон у посети Епархији ваљевској
Отац Симеон у посети Епархији ваљевској
Отац Симеон у посети Епархији ваљевској
Отац Симеон у посети Епархији ваљевској

Симбол светогорске пустиње представља Каруља. То је стеновит и стрм обронак где на литици као птичја гнезда висе пустињачке испоснице. Из неких од њих и данас се могу видети кошаре које су преко чекрка (каруља – чекрк) и канапа спуштене до мора. У њима се налазе монашке рукотворине за путнике бродића у пролазу који, заузврат, у кошару стављају нешто од хране или новац.

На Каруљи има десетак станишта, углавном комбинација дозиданог дела уз неку пећину, мада је често и читава келија једна пећина. У једној од оваквих келија живи Србин великосхимник отац Симеон (Крајиновић), који је на дан светих Хрисанта и Дарије, 1. априла 2013. године, био у посети Епископу ваљевском Милутину. Отац Симеон, који је родом из Причевића код Ваљева, већ 40 година живи и подвизава се на стенама каруљским приносећи Господу молитве за српски род и за цео свет. Приликом његове посете и разговора са Епископом Милутином осећала се велика радост и монашка једноставност која краси светогорске монахе. Отац Симеон је својим присуством пренео делић светогорског амбијента у нашу Епархију. Посебно нас је задивила радост коју отац Симеон шири око себе певајући и плачући у исто време.

Он се у Епархијском дому, у капели Светог Јована Крститеља, поклонио чудотворној икони Светог Нектарија Егинског, а претходни дан је посетио светиње Епархије ваљевске, манастире: Ћелије, Лелић и Јовању.

Извор: Епархија ваљевска