Отцепљена до немогућности опстанка: Јерменија окружена исламом

https://lpviator.imgix.net/media/attractions-splice-spp-674x446/06/90/b4/79.jpg?auto=compress&crop=center&fit=crop&format=auto&h=140&w=320Рушевине Јеревена, главног града Јерменије, познатog као „Град 1001 цркве“

„Мир“ је недавно постигнут између Јерменије и Азербејџана, који су ратовали скоро два месеца након што је хришћански народ пристао да уступи земље својих предака у Арцаху својим суседима муслиманима.

Са временске и краткорочне тачке гледишта, такво решење може изгледати напредно; дугорочно гледано, оно је заправо назадно и одражава континуитет јерменско-исламске историје и односа: у замену за мир, хришћани су увек били приморани да уступе територију муслиманима. Заиста, срце муслиманског света - Блиског истока, Северне Африке и Мале Азије - било је све хришћанско пре него што их је мач ислама освојио.

Дакле, пре него што је ислам насилно освојио источну Анадолију (Малу Азију) у једанаестом веку, Јерменија је била знатно већа него данас. Међутим, почевши од хиљадите година, Турци су отцепили и асимиловали етничку јерменску територију. Ово што се данас догађа једноставно је део тог континуитета.

Летопис Матеја Едеског († 1144), јерменског историчара који је живео у време почетних освајања, све ово јасно објашњава. Према овом вредном историјском извору, 1019. године, „прва банда крволочних звери ... дивљег народа неверника званог Турци ушла је у Јерменију ... и немилосрдно мачем посекла вернике хришћане“. Током потоње три деценије рације су биле готово непрестане. Године 1049. сам оснивач Турског царства Селџука, султан Тугхрил бег (р. 1037–1063), стигао је до јерменског града Арздена, западно од језера Ван, и „ставио цео град под мач, извршивши тежак покољ, чак сто педесет хиљада људи “.

Други савременици потврђују пустошење Арздена као посетиоци. „Попут гладних паса“, пише Аристакес († 1080), сведок очевидац, Турци су се „бацили на наш град, опколили га и упали унутра, масакрирајући људе и косећи све као жетеоци у њивама, чинећи град пустињом. Без милости спаљивали су оне који су се скривали у кућама и црквама.“

Једанаест година касније, 1060. године, Тугхрил опседа Севастију (која је, иако је сада турски град, претходних 400 година била јерменска). Шест стотина цркава је порушено, „многи и небројени људи су сажежени (на смрт)“, а небројене жене и деца „одведени су у ропство у Персију“.

Између 1064. и 1065. године, Тугхрилов наследник, султан Мухамед бин Давуд Чагри - који је познат као Алп Арслан, један непријатан, али народни херој – извршио је опсаду Јеревана, утврђене престонице Јерменије, тада великог и многољудног града. Громогласно бомбардовање опсадних машина изазвало је потрес целог града, а Матеј описује безброј породица погођених насиљем збијених и уплаканих. Ушавши унутра, Турци су „почели немилосрдно клати становнике читавог града ... гомилајући њихова тела једно на друго ... Небројни и многобројни дечаци ведрих лица и лепе девојчице нестали су заједно са мајкама.“

Не само да неколико хришћанских извора документује пустошење главног града Јерменије - један савременик сажето примећује да је „Јеревен претрпео пустошење масакрима и огњем“ - већ то чине и муслимански извори, често у апокалиптичном смислу: „Желео сам да уђем у град и видим то својим очима “, објаснио је један Арапин. „Покушао сам да пронађем улицу не желећи да газим преко лешева. Али то је било немогуће.“

Износимо само кључне историјске  податке о томе шта су муслимански Турци учинили хришћаним Јерменима - не током геноцида над Јерменима пре једног века, већ пре хиљаду година, почев од 1019. године, када је први пут почело исламско освајање Јерменије.

„То је био почетак недаће Јерменије“, закључује Матеј Едески свој извештај: „Дакле, послушајте овај жалосни спев“. Ово се показало као злослутна примедба; јер је поменута историја крви и суза у ствари била само „почетак недаћа Јерменије“, чији „жалосни спев“ траје до данас, „до недавних уступака народа и области, који би, дугорочно гледано, можда могао бити узалудан.
Раимонд Ибрахим

Извор: ОСР (са енглеског превела Сања Симић де Граф)