Отказан концерт хора Московске патријаршије "Православни појци"

КОНЦЕРТ ОТКАЗАН ИЗ ТЕХНИЧКИХ РАЗЛОГА!!!


У Концертној дворани Банског двора - Културног центра, 29. јануара ове године, са почетком у 20 часова, биће одржан концерт мушког хора Московске патријаршије „Православни појци". Улаз на концерт је слободан. Покровитељ концерта је Град БањаЛука.

Иначе, мушки хор „Православни Појци", који чине најбољи пјевачи московских храмова и манастира, основан је 1992. године ради учешћа у свечаним богослужењима и јавним концертима.

Мушко хорско певање у Русији вуче коријене из старо-ђаконског пјевања седамнаестог и осамнаестог вијека. Појављивање хорова на богослужењима и на јавним концертима је постало могуће када је друштво на хор почело гледати, не само као на чланове свештенства који учествују у свечаним богослужењима, већ и као на изванредан инструмент који је способан да пружи нови звук у музичким дјелима свјетовних и црквених аутора.

Каже се да је једно од првих хорских дјела компоновао цар Иван Грозни IV (1530.-1584.), који је, као велики поштовалац црквеног појања, основао један од првих хорова „Државни ђаконопојци".

Од првог наступа пред публиком, хор је одмах привукао пажњу слушалаца и музичке критике, својим изузетно високим професионалним умјећем, пуноћом и постојаношћу звука, и посебном атомосфером духовности.

У данашње вријеме „Православни Појци" су један од најбољих хорова у Русији, о чему свједоче велики успјеси у концертним дворанама широм свијета, многобројне награде и сјајне критике у домаћој и иностраној штампи. Хор води садржајну концертну активност. Са великим успјехом је гостовао у САД, Њемачкој, Швајцарској, Шпанији, Грчкој, Словенији, Пољској, Норвешкој Белгији, Литванији и др. Хор такође учествује на великим међународним фестивалима духовне музике.

Диригент и уметнички руководилац хора Смирнов Георгије Александрович (1960) је дипломирао 1985, на Московском конзерваторијуму, класа музикологије - на хорску тему „Православна литургија". До оснивања мушког хора „Православни Појци", Смирнов је радио као хормајстор и диригент у храмовима и московским професионалним мушким хоровима, као на примјер, Мушком хору Издавачког одјељења Московске патријаршије, у московском Свето-Даниловском манастиру. Бавио се изучавањем историје руског црквеног пјевања, издао је зборник руске духовне музике, радио као уредник часописа „Музика", а током 1989, приредио за штампу и издао „Свеноћно бденије" С.В. Рахмањинова, које је једно од првих издања руске духовне музике након 70-тогодишње забране. Поред наведених активности, г. Смирнов такође ради и као диригент црквеног хора Рођење Св. Јована Претече, Цркве Московске патријаршије.

Извор: Епархија бањалучка