Откривене иконе из трећег века

Откривене иконе из трећег века

Папска Комисија за свештену археологију, која је одговорна за очување древних гробница и других предмета материјалне културе, недавно је јавности представила крипту из трећег века која је припадала римској породици Аурелија.

Рафаела Ђулијани, археолог Комисије, каже да је на сликама које су пронађене у овој крипти представљен живот породице Аурелија и да се из њих може закључити да се радило о имућној породици у чијем су власништву биле многе виле. Сцене су надахнуте Хомеровим песмама, нарочито причом о Одисеју.

У протеклих десет година, тим археолога рестаурира ову крипту која је датирана на трећи век нове ере, а откривена је тек 1919. године. Према речима тима археолога који раде на овом локалитету, ова крипта пружа значајан увид у живот породице Аурелија као и у прелаз из паганизма у хришћанство.

Монсињор Ђовани Кару, секретар Комисије, наглашава да су ове фреске важне јер представљају почетак преласка из паганизма у хришћанство. Оне су на неки начин углавном класичне паганске фреске – али садрже неке елементе хришћанских фресака и приказа.

Фабрицио Бисконти, директор археолошког тима, каже да је целокупна крипта украшена фрескама које су рестауриране коришћењем ласерске технологије. Том методом је откривена и једна до сада непозната сцена на којој је приказана прва Аурелија како тугује за двојицом своје браће.

Извор: Православље