Откривене мошти Светог Калиника Едеског, постављене у цркви ради целивања

Откривање, обретење моштију новоканонизованог светог Калиника Едеског свечано је прослављено у светој Покровској Саборној цркви у Едеси. Светог архијереја 20. века канонизовао је Свети Синод Цариградске Патријаршије 23. јула 2020. године.

Свечаности су започеле свечаном архијерејском Вечерњом службом, коју је служило 19 архијереја Грчке Православне Цркве, међукојима и митрополит Јеротеј (Влахос) Нафпактоса, који је био духовно чедо светог Калиника, и митрополит Јоил, епархијски архијереј Едеске Митрополије, као и мноштво свештенства из целе Грчке, извештава Ромфеа.

Служби су такође присуствовале локалне власти и рођаци новопросијавшег светитеља.

Током свог кратког обраћања митрополит Јоил је захвалио архиепископу атинском Јерониму, Светом Синоду Грчке Цркве и цариградском патријарху Вартоломеју на прибројању Сабору светих митрополита едеског Калиника. Са своје сзтране је митрополит Јеротеј захвалио митрополиту  Јоилу на покретању поступка канонизације светог Калиника.

Такође је нагласио да је светитеља одликовао исихастички дух, како то пројављују његов живот и његова писма. Поштовани старац Георгије (Капсанис) из светогорског манастира Григоријата описао је светог Калиника као човека „мирног срца, неуморног пастира и мисионара“, напоменуо је митрополит Јеротеј.  Затим је прочитао изборе из писама светог Калиника да би пренео њихов  исихастички дух присутнима.

Митрополит Јеротеј је такође истакао да се током 7-месечне болести светитеља на крају његовог живота он сам бринуо о њему и да је већ прилазио његовом слабом и ослабљеном телу као моштима светитеља.

Прослава је настављена на Покров Пресвете Богородице јутрењом и Божанском Литургијом.

Извор: Orthochristian.com