Откривени остаци средњовековне цркве

Археолошка екипа Филозофског факултета из Београда открила је на локалитету Рас-Постење код Новог Пазара остатке треће цркве, која је још један у низу доказа да је ту било престоно место средњовековних српских владара.

Према речима руководилац истраживања мр Душанa Мркобрадa, археолози су јуче открили део цркве са апсидом и биће им потребно неколико дана да откопају читаву грађевину, која има ширину четири метра и дужину већу од пет метара.

Мркобрад је подсетио да је екипа археолога Филозофског факултета, предвођена академиком проф. др Јованком Калић, средином и крајем '90-их година открила још две цркве, палату, капелу и бројне друге доказе да је у Постењу била предстоница старог Раса, а не само средњовековно уточиште, каквих у долини Рашке има пуно.

"Археолошки материјал, који проналазимо више од 20 година, указује да је ово највеће и најзначајније утврђење старог Раса", истакао је Мркобрад.
Он је навео да је прво камено утврђење на том локалитету настало доласком Римљана на ове просторе, крајем 3. века, а обновљено је у време цара Јустинијана у 6. веку.

На темељима римског утврђења настала је средњовековна престоница старог Раса, у којој живот траје од 10. до 12. века.Археолошки стручњаци деценијама се споре о томе где се налазило престоно место прве српске државе.

Спор око престонице

Археолог Марко Поповић из Београда тврди да је престоница средњовековне Србије била на Градини код Пазаришта, на путу према Сопоћанима, док Јованка Калић сматра да је престоно место било у Постењу у близини Петрове цркве.

Извор: www.rts.co.yu