Отпад стиже до манастира

Поводом плана о отварању регионалне депонији смећа, за коју је понуђена локација на Васовој води поред Берана, Епархија будимљанско-никшићка саопштила је у среду да је „дужна да надлежне институције и јавност Црне Горе подсети да је избор поменуте локације незаконит и недопустив, из више разлога".

- Место за депонију је у недозвољеној близини два стара манастира, Ђурђеви ступови и Шудикова, који су као светиње од изузетног значаја заштићени законом. Недопустиво је да се осмовековни манастир Ђурђеви ступови, за кога је везана сва народна и културна историја беранског краја и шире околине, угрожава било каквом депонијом смећа. Нисмо могли очекивати да ће у сусрет прослави осамстогодишњег јубилеја овог манастира и историјског епископског седишта, државне институције Црне Горе у овом случају драстично прекршити основне законске прописе који регулишу удаљеност депоније од сакралних објеката!

Уместо доброг обичаја да државне институције поводом великог јубилеја овог знаменитог манастира заштите и улепшају његову околину, Ђурђеви ступови су од стране речених институција „награђени и почашћени" депонијом, саопштено је из седишта Епархије будимљанско-никшићке, чији се епископ, господин Јоаникије, већ једном огласио у јавности тражећи од одговорних затварање постојеће и не помишљајући на отварање регионалне депоније за четири, или за чак седам општина са севера Црне Горе.

- Због недопустиво малог растојања (свега 600 метара) садашње сметлиште на Васовој води највише угрожава манастир Шудикову, чувену светињу која је кроз дуге векове ропства под Турцима била најпознатији културни центар у средњем и горњем Полимљу. Такође је због малог растојања од истог сметлишта угрожено неолитско насеље на Беран-кршу иако је и оно заштићено законом.

Противзаконитом одлуком о смештању регионалне депоније у непосредној близини поменутих светиња умањује се значај рада Цркве која се заједно са верним народом максимално потрудила да своје светиње обнови и украси како би Беране са својим манастирима постало оаза духовности, културе и туризма.

РУГЛО

Дa ли је могуће да је некоме стало да се смештањем регионалне депоније на улазу у овај град, Беране прочује по смећу уместо по светињама, култури и незагађеној животној средини, питају се у Епархији. Ако се у такозваној Студији локације регионалне депоније уносе нетачни подаци и занемарују законски прописи, онда је више него јасно да надлежне институције ни издалека не воде довољно рачуна о заштити здравља људи, животне средине и културних добара.

Извор: Новости