Отварање Фолклорног фестивала у Сиднеју

Отварање Фолклорног фестивала у Сиднеју
Отварање Фолклорног фестивала у Сиднеју
Отварање Фолклорног фестивала у Сиднеју
Отварање Фолклорног фестивала у Сиднеју

Фолклорни фестивал у Сиднеју, део традиције Српског народа у Аустралији, привлачи Србе из готово Свих крајева Аустралије. Бројна културно-уметничка друштва наступају током фестивала приказујући традиционалне сплетове игара са простора свих Српских земаља. Поред тога што представља део бића Српског народа у Аустралији, организација не само Фолклорног Фестивала, већ и оснивање самих фолклорних група и готови свих културно-уметничких дешавања свој извор и утемељење налазе у нашој Светој Цркви. Отуда је и неизоставни део Фолклорног фестивала отварање истог од стране Епископа аустралијско-новозеландског.

Отварање фестивала се одиграло у вечерњим часовима 11. августа 2017. године у Српском центру у Бониригу, са традиционалном гала вечером и пригодним програмом. Присутне су те вечери поздравили г. Јован Павасовић председник покрета Српских четника, г. Драган Стегњајић предсеник Српског центра у Бониригу, г. Ник Лалић градски одборник општине Кабрамата (MP - State member for Cabramatta), г. Пол Линч (Paul Lynch) градски одборник општине Ливерпул (MP - State member for Liverpool) и Његова Екселенција амбасадор Републике Србије у Аустралији, г. Мирољуб Петровић. Скупу је присуствовао и Његова Екселенција генерални конзул Р. Србије у Аустралији, г. Бранко Радошевић.

Затим, Његово Преосвештенство Епископ аустралијско-новозеландски Г. Силуан прогласио је Фолклорни фестивал у Сиднеју отвореним. Епископ је поздравио све присутне и похвалио рад организатора фестивала. Епископ је  рекао да је Фолклорни фестивал у Сиднеју драгоцени део наше традиције, а да је још драгоценије то што се овакве манифестације темеље и везују за нашу Цркву. Тако да ми светосавци сећајући се наших народних обичаја, сећамо се и великих очева Српске нације који су пре свега ходили Светосавским, Христовим путем.

Након отварања, у недељу 13. августа 2017. године ова манифестација кулминира Светом Аријерејском Литургијом. Његово Преосвештенство Еп. Г. Силуан је служио Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Великомученика Георгија у Кабрамати на којој је су били окупљени и организатори и учесници Фолклорног фестивала.  Епископу су саслуживали протојереји ставрофори Ђура Ђурђевић и Никола Билић и протођакон Петар Мракић.

Поучивши вернике беседом Епископ је у пратњи свештенства опет посетио Фолклорни фестивал. Народ је тога дана имао прилику да се обрати и проведе вртеме са својим Епископом. Након поподнева проведеног са својом паством Епископ је у пратњи свештенства напустио ову манифестацију у предвечерњим часовима.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска