Отварање изложбе „Ћирилица и њени просветитељи“

Манифестација Дани Кирила и Методија у Храму св. Саве свој живот спонтано започиње 24. маја 2009. године, на Св. Кирила и Методија изложбом ћириличних калиграфских радова Школе калиграфије при храму Св. Александра Невског у Београду, која ове године учествује на тематској изложби манифестације „Ћирилица и њени просветитељи".

Потпуно неоправдано потиснути у јавности, овом манифестацијом покушаћемо да приближимо широкој публици значај св. Кирила и Методија у животима словенских народа.
Лепо се спојило да је место дешавања манифестације Дани Кирила и Методије у простору који је посвећен српском просветитељу св. Сави.

Овогодишњом манифестацијом започињемо циклус предавања. Предавање „Живот и рад св. Кирила и Методија" са православно-историјског аспекта одржаће протојереј-ставрофор Александар Д. Средојевић, парох Храма св. Саве и магистар богословских наука, који је предавао Црквену историју на Академији СПЦ за конзервацију и уметност.

Последњег дана изложбе одржаће се радионица калиграфије за све узрасте, коју ће водити Силвана Ручнов, уметник и калиграф, која као предавач калиграфије ради десет година и из области калиграфије има пет самосталних изложби.

Овим активностима отварамо врата новим предавањима наредних година у оквиру манифестације Дани Кирила и Методија из разних области науке и уметности чија ће тема бити рад наших просветитеља, а на првом месту словенске браће св. Кирила и Методија.

Изложба „Ћирилица и њени просветитељи"

Значај писма за један народ је велики.

У радовима полазника Школе калиграфије показана је разноликост нашег писма - ћирилице. У калиграфским радовима исписани су текстови о животу солунске браће, о значају писма, молитве и православне мисли. Поједини текстови су украшени иницијалима, заставицама и орнаментима.

Учесници изложбе:

Татјана Јанковић, Снежана Ђурђевић, Светлана Нешић, Снежана Бакић, Наташа Костић, Ливиа Бољановић, Јасмина Самарџић, Бранислава Крчадинац, Ивана Поповић, Катарина Вујовић, Драгана Девић, Слободанка Тодоровић, Ивана Милинковић, Катарина Марковић, Зорица Јовановић, Милена Ракић, Кристина Окиљевић, Зорица Булатовић, Наталија Одановић, Љиљана Груловић, Јелена Вукићевић, Јелена Васиљевић, Наташа Авдаловић,Тамара Јараковић, Ана Фишековић, Жаклина Крстић, Марија Методијевић, Зоран Ћирковић, Биљана Јоцић, Драгана Јовановић, Слободан Шобота, Богдана Петровић, Предраг Цветковић

Више о Школи калиграфије можете сазнати на www.hramaleksandranevskog.rs / Секције / Школа калиграфије

Концепција и поставка изложбе Силвана Ручнов

Организатори манифестације
ХРАМ СВ. САВА и КАЛОС ЦЕНТАР