Отварање Папе Франциска ка Православнима

Веома позитиван утисак су оставили поступци Папе Франциска током прославе Светог апостола Петра и Павла у Ватикану. Римокатолички поглавар је, током свечане прославе паразника који посебно празнује римска катедра, срдачно поздравио и пригрлио Митрополита пергамског Јована (Зизиуласа), шефа делегације Васељенске Патријаршије. Истовремено са балкона Папске палате, након Литургије, позвао је на десетине хиљада присутних верника да упуте своје искрене молитвене жеље за патријарха Вартоломеја и да наставе да се моле за њега. Чак их је позвао да певају заједно «Аве Марија» у знак подршке Патријарху цариградском.

У свом говору у базилици Светог Петра, Папа је још једном заблагодарио Цариградском Патријарху на обнављању братских односа међу двема Црквама и посебно се осврнуо на присуство представника из Фанара у Риму поводом овога празника.

На крају Литургије, Папа Франциско је по први пут затражио од Митрополита пергамског Јована да предводи традиционалну поворку у крипту где се налази гроб апостола Петра, испод Часне Трапезе. Према тумачењима многих клирика двеју Цркава, присуство Васељенског Патријарха Вартоломеја на устоличењу Папе Франциска прошлог марта је веома позитвно утицало на односе Православног Истока и Римокатоличког Запада.

Извор: Ромфеа.гр