Отворен Духовни центар у Витлејему

У уторак, 29. августа 2013. године, отворне је Духовни центар у Витлејему. Центар се налази у близини базилике Рођења Господњег, а основан је залагањем Архиепископа Јордана г. Теофилакта. У овом центру ће се, на арапском језику, одржавати предавања о историји Свете Земаље, Јерусалимској Патријаршији и светим местима, као и курсеви византијске музике, познавања рада на рачунару и страних језика. Помоћу ових курсева и других догађаја млади ће имати прилику да се упознају и комуницирају једни са другима, превазиђу изолацију и отуђење услед нестабилне политичке ситуације и финансијске кризе у којој се налази Витлејем и његова околина.

Церемонији отварања претходио је састанак шефова овдашњих заједница - грчке, фрањевачке и јерменске - у канцеларији председника Палестинске , после чега је архиепископ Теофилакт организовао свечани ручак за патријарха јерусалимског Теофила, високе званичнике палестинске власти, шеике из региона, представнике других заједица и око двеста парохијана у Витлејему и друге заједнице .

На овом веома значајном догађају за живот грчке православне заједнице у Витлејему, Његово Блаженство је одржао говор на арапском језику који се може прочитати на http://www.jp-newsgate.net/ar/2013/08/28/2662. 

Извор: Јерусалимска патријаршија